Wordt schrijver en verdien geld

Divali


13-11-2012 door Sandhia

Divali

Vandaag is het Divali dus wil ik eerst alle lezers een Happy Divali toewensen, ongeacht of je hindoe bent of niet.

MAY THIS DIVALI BRINGS LOT OF GOODLUCK EN SUCCES TO YOU!!!!
MAY THE GLOW FROM DIYAS LIGHT UP YOUR HEART WITH HAPPINES AND JOY!!

Maar wat is Divali eingelijk?
Jaarlijks wordt er door miljoenen Hindoes over de hele wereld Divali gevierd. Wat maakt Divali zo speciaal? Voor Hindus is Divali een heilige periode. Divali betekent een rij van licht. Divali wordt gevierd in de Hindumaand kartika (oktober/november) met de nieuwe maan, wanneer het heel donker is. Het feest duurt in feite drie dagen. Aangezien het licht het zinnebeeld van het goede is, houdt de verering van Lakshmi Mata in, dat haar verlichtende kracht gesterkt wordt, waardoor zij beter in staat is het goede te doen zegevieren en de mensen wijsheid, geluk, welvaart, rijkdom en gezondheid te schenken.

Het feest wordt gewoonlijk in huiselijke kring, in mandirs (kerken)of op bedevaartplaatsen gevierd. De huisvader of de griha-lakshmi (vrouw des huizes) verricht een puja (kerkdienst)ter ere van Lakshmi Mata. Zij wordt middels bloemen, mantra’s, aarti (gebeden), prasad (zoetigheid) vereerd. Het aansteken van de diya’s ( kommetjes van klei gemaakt) met ghi (geklaarde boter)bij het vallen van de avond gaat gepaard met het volgende gebed: “Moge Lakshmi Mata mij volkomenheid in gezondheid, geluk en voorspoed geven: hulde zij aan U, o Licht dat tot vernietiging van mijn vijanden dienen.” Met vijanden worden hier kwaadgezinde krachten als begeerte, gramschap, illusie, hebzucht, bekoring, afgunst, haat en dergelijke bedoeld.

Op Divali-avond is het erg donker. Er worden dan veel ghi- en olielampjes ontstoken, zowel in huis als daarbuiten: in alle kamers, voor de ruiten en ramen, in de deuropening, op het balkom en op de terrassen, evenals op het erf. Het hele huis wordt verlicht. Door het schijnsel van de lampjes verdwijnt de duisternis uit het huis. Immers: het licht brengt geluk en wendt onheil af.

Traditioneel geldt het lichtfeest met name voor de handelaren als nieuwjaar. het boekjaar wordt afgesloten waarbij winkels en kantoren een opknapbeurt krijgen. De tijd is gunstig om nieuwe initiatieven te nemen, Lakshmi Mata is de symbool van rijkdom en welvaart en dat wordt dan vereerd. ‘s Avonds worden de lampjes ontstoken om het huis, kantoor en de winkel feestelijk te verlichten. Er wordt ook vuurwerk afgestoken. Ook Dhanvantari wordt met Divali herdacht. Hij is de grondlegger van medische wetenschap en auteur van de Ayurveda, het handboek der geneeskunde.

Dagen tevoren krijgen huis en erf een grote schoonmaakbeurt: het vuil vormt immers een goede voedingsbron voor het kwade. Een onhygiënische omgeving creëert een ongezonde leefsituatie. Daarom roept Divali de mens op zich te bezinnen op culturele en geestelijke waarden. Tegelijk met de schoonmaak van de omgeving moet de mens zich ook van binnen reinigen. Wil er sprake zijn van shanti, dan moet de mens van binnen verlicht worden. Immers de kwaadgezinden krachten huizen in de mens. Hart en gemoed moeten daarom gereinigd worden.

Kwade neigingen dienen onderdrukt worden en de innerlijke vijanden als begeerte, toorn, hebzucht, jaloezie e.d. overwonnen te worden. Zelfbeheersing en discipline moeten worden aangekweekt en bevorderd. De band met een vriend en verwant moeten worden herenigd  en/of versterkt. Terwille van de helderheid van de geest en de grote en diepzinnige betekenis van het licht in het wereldgebeuren moet men ruim voor en tijdens de feestdagen volkomen vegetarisch eten.

Licht geeft warmte hetgeen een bestaansvoorwaarde voor het leven is. Het zonlicht bijvoorbeeld wordt van ouds vereerd om inspiratie en geestelijke verlichting. Licht bezit scheppende kracht en wordt schenkster van het leven genoemd. Licht is het symbool voor kennis, bevrijding en geestelijke verlichting. Licht brengt geluk, stralende rijkdom en glanzende luister. Het lichtfeest wordt met name thuis, in familieverband, gevierd. Immers, het betreft een feest van bezinning op menselijke en geestelijke waarden. het gezin en het gezinsleven staan in het sociaal-culturele leven centraal. Divali wordt ook ter ere van moeder de vrouw de Lakshmi van het huis gevierd. Zij is immers de spil en het symbool van liefde reinheid, schoonheid, rijkdom, geluk en voorspoed in het gein. Het is uiteraard te betreuren als de griha-lakshmi haar ereplaats in het gezin niet altijd krijgt. Aan familieleden en vrienden stuurt men een Divali-kaart om hen een Shubh Divali toe te wensen met teksten als:

Leid mij van de onwerkelijkheid naar de werkelijkheid.
Leid mij van de duisternis naar het licht.
Leid mij van de dood naar de onsterfelijkheid.

Moge Divali voor ons voorspoedig zijn
Moge de vriendschap verbreid worden
Moge het leed van de wereld verdwijnen
Moge uw hele familie gelukkig zijn

Bronnen:Pandit patandin, De vijf juwelen, deel 2, hindoefeestdagen, Suriname, 1999
G. Uppadhyay: Vrat-candrika varanasi (India, 1982)
K.  Gupta: Vrat aur tyohar varanasi (India)

 

Word schrijver en verdien geld

J van Geel schreef op 15-11-2012 om 07:01

Dag Sandhia, kun je memisschien helpen? Ik zoek diya's: de traditionele diwali olielampjes. Ik kan hier in West brabant ( ik woon vlak bij Breda) geern adres vinden waar ik ze kopen kan....

Reageer op "Divali"Populaire artikelen

09-01-2013 Bianca Bouwhuis uit GTST - Cynthia Abma
19-02-2013 In badkleding naar de sauna of toch liever bloot?
09-10-2012 Badkamer voegen: voegen verwijderen
21-01-2013 Carly Wijs: Tamar in Divorce
31-03-2012 Sauna en menstruatie. Ongesteld de sauna in
19-02-2013 Mooie Push up bikini
14-12-2012 Groene smoothies: gezonde smoothie recepten
08-04-2012 Wat is cholesterol?
12-03-2012 wat kost een waterontharder?
06-01-2013 Actrice Naomi van Es in Divorce: rol Naomi
10-04-2012 Vette vissoorten: Welke vis is vette vis?
27-01-2013 Harpert Michielsen: Emiel Russell uit Divorce
04-01-2013 Ludo Sanders uit GTST - Erik de Vogel
15-01-2013 Konijn kopen: Franse hangoor
13-11-2012 Paard van Sinterklaas: naam paard sinterklaasNieuwe artikelen

01-12-2016 Vrij op naam kopen, hoe werkt dat?
01-12-2016 Hoe werkt een opstalverzekering?
30-11-2016 Eerste huis kopen
30-11-2016 Hypotheek informatie
26-11-2016 Kinderkamer Styling tips
26-11-2016 Korting op Theater Tickets?
26-11-2016 Ontbindende voorwaarden overzicht
26-11-2016 Einde rentevaste periode
23-11-2016 Alles over de woekerpolis 2017
22-11-2016 Korting pretpark
15-11-2016 Pensioen, waar moet ik rekening mee houden?
15-11-2016 Bieden op een huis, wat is een goed bod?
13-11-2016 Onafhankelijk pensioenadviseur
12-11-2016 Wat is rentemiddeling en is het voor mij interessant?
08-11-2016 Luier aanbiedingen

Vond je dit artikel nuttig?

3 stemmen

Anderen lazen ook:

Algemeen.info wordt milieubewust gehost door TransIP - Smart and Simple

Login