Wordt schrijver en verdien geld

Hoe onderhoud je houten meubelen?


09-02-2013 door copywriter1952


Puur natuur

Een zuiverder natuurproduct dan hout kunnen we ons nauwelijks voorstellen. Naald- en loofbomen zijn de belangrijkste leveranciers van hout voor de meubelindustrie. Naaldbomen groeien vlug en leveren hoofdzakelijk zachte houtsoorten. Lariks, vurenhout, den- en grenen zijn de meest gebruikte houtsoorten in  de meubelindustrie. Loofbomen groeien daarentegen opvallend traag en leveren uitsluitend harde houtsoorten. Loofbomen vind je vooral in Europa, de Verenigde Staten en in Azië. Eik, mahoniehout, notelaar, berk, beuk, kerselaar, teak en tropische houtsoorten zoals bangkirai (meestal gebruikt voor duurzame tuinmeubelen en terrassen) en sisan, zijn hier de bekendste en meest gebruikte houtsoorten.

 

Massief houten meubelen

 

Meubelen uit massief hout gaan levenslang mee, hun prijskaartje is dan ook navenant. Minder prijselijke meubelen, maar daarom niet minder degelijk, zijn gemaakt uit plaatmateriaal, gekenmerkt door zowel grove als fijnere houtvezels. Deze worden onder hoge druk samengeperst, en voorzien van een decoratieve beschermlaag. Spaanplaat, MDF en HDF worden, samen met fineerhout, het meest gebruikt in de meubelindustrie. Meubelen uit fineerhout bezitten een flinterdun houtlaagje.

 

Omgevingsfactoren

De levensduur van houten meubelen hangt in belangrijke mate af van omgevingsfactoren als luchtvochtigheid, temperatuur en lichtintensiteit. Hou de luchtvochtigheidsgraad in je woning steeds constant. De meest ideale luchtvochtigheidsgraad bedraagt 60 procent, en wordt gemeten met een hygrometer. Je kan de luchtvochtigheid in je woning op peil houden door waterbakjes aan de radiatoren van je centrale verwarming te hangen, of door middel van een luchtbevochtigingsapparaat. Je houten meubelen houden ook van een constante temperatuur,  bij voorkeur 21 graden en nooit lager 14 graden. Houten meubelen houden evenmin van het volle zonlicht, dat doet hen verkleuren.

Onderhoud afhankelijk van houtsoort

 

Een aangepast onderhoud hangt vooral af van de houtsoort waaruit je meubelen zijn gemaakt. Speciale samengestelde was of olie zijn het meest geschikt voor een verjongingskuur van je meubelen. Wees extra voorzichtig met het gebruik van olie. Te veel en te dikwijls olie gebruiken zorgt voor een averechts effect. Je meubelen zullen daardoor hun glas verliezen. Breng daarom nooit méér dan drie keer per jaar een beschermende olielaag aan met een pluisvrije doek. Was geeft minder vlug verzadiging, maar overdrijven is nooit goed.

Hoe verwijderje oude waslaag?

Wanneer hebben je meubelen een nieuwe waslaag nodig? Komt de glanslaag terug, nadat je er met een droge doek over wreef, is hun waslaag in orde. Is dat niet het geval, verwijder dan hun waslaag met gekookt water waarin je twee zakjes thee liet oplossen. Breng dit mengsel op kamertemperatur, bevochtig hiermee een zachte doek, en wrijf de meubels grondig in. Je meubels mogen daarbij zéker niet nat worden. Wrijf onmiddellijk droog met een andere doek. Na deze opfrisbeurt zijn je meubels weer als nieuw.

Lak is poreus

Lak voor meubelonderhoud was vroeger samengesteld uit nitro cellulose, maar uit milieuoverwegingen stapte men daar van af. Hoe poreuzer deze onderhoudslak, hoe beter. Wanneer je bijvoorbeeld een hete tas koffie rechtstreeks op je tafel zet, kan de lak blijvend van structuur én kleur veranderen. Aangepaste producten maken je lak weer zacht. Zo zal het vocht uit de vlekken kunnen ontsnappen. Brengt dit nog geen oplossing, dan rest je enkel nog de schuurmachine.

Rotan meubelen onderhoudsvriendelijk

Rotan is bijzonder veerkrachtige, en vertoont vlug belangrijke kleurverschillen. Rotan wordt op verschillende manieren verwerkt. De stengels worden handgeweven, vernageld, gebogen ingelegd en verlijmd. Rotan krijgt meestal een eindafwerking met een verf-of een laklaag. Rotan is erg kwetsbaar, maar vraagt niettemin weinig onderhoud. Wekelijks droog afstoffen en één keer per maand reinigen met een vochtige doek volstaat. Plaats ze nooit in het volle zonlicht of in de nabijheid van een warmtebron, zo voorkom je het verkleuren van je rotan meubelen.

Extra onderhoudstips

  • Vetvlekken: bij voorkeur verwijderen met water en een scheutje azijn. Diepe vetvlekken met spiritus.
  • Witte kringen: worden vooral veroorzaakt door water. Verwijderen met behulp van een handhaardroger, waardoor je de was weer vloeibaar maakt, en de kleur herstelt.
  • Brandvlekken: Voor het verwijderen van brandvlekken gebruik je bij voorkeur metaal polish. Steeds inwrijven in de richting van het hout.
  • Hardnekkige waterkringen: smeer deze in met vettige producten als mayonaise, boter, vaseline, margarine en laat dit een nacht intrekken. Daarna zachtjes in cirkels wegwrijven en met een vochtige doek napoetsen. Hardnekkige vlekken verwijder je met de as van sigaretten of met polijstaarde.
  • Krassen: behandel je met een retoucheerstift, uiteraard in dezelfde kleur als het hout. Daarna drogen met en handhaardroger. Een verhitte waslaag kan je met een zachte doek  gemakkelijk tot in het hart van de kras wrijven. Krassen in mahoniehout en kersenlaar verdoezel je met jodium.

Lees ook:


Word schrijver en verdien geld

Reageer op "Hoe onderhoud je houten meubelen?"Populaire artikelen

17-04-2012 Ik wil niet gebeld worden Bel me niet register
19-02-2013 In badkleding naar de sauna of toch liever bloot?
10-12-2012 Ben jij hsp - hoogsensitief?
21-05-2012 Betekenis Lucas, wat betekent de naam Lucas?
30-11-2016 Hypotheek informatie
15-01-2013 2 beeldschermen op 1 pc - Twee monitoren
24-03-2013 Drinkwater ontkalken: hoe veilig is het?
28-01-2013 Jef Alberts uit GTST - Bartho Braat
12-03-2012 Internaliserend en externaliserend gedrag
10-04-2012 Vette vissoorten: Welke vis is vette vis?
16-03-2012 Wordt Schumacher wereldkampioen in 2012?
10-12-2012 Goedkope spijkerbroeken - Merkspijkerbroeken
03-04-2012 Gras onderhoud in het voorjaar: tips voor mooi
03-04-2012 Betekenis Emma, wat betekent de naam Emma?
24-04-2012 Melkglas keuken: achterwand van melkglasNieuwe artikelen

11-12-2018 Dierentuin kortingen
24-11-2018 Hond eet slecht, wat nu?
24-11-2018 Ziekten bij vogels
06-11-2018 Artrose
04-11-2018 De Siberische Husky
22-08-2018 Wat is mediation?
05-03-2018 Moederdag cadeaus suggesties
01-12-2016 Vrij op naam kopen, hoe werkt dat?
01-12-2016 Hoe werkt een opstalverzekering?
30-11-2016 Eerste huis kopen
30-11-2016 Hypotheek informatie
26-11-2016 Kinderkamer Styling tips
26-11-2016 Korting op Theater Tickets?
26-11-2016 Ontbindende voorwaarden overzicht
26-11-2016 Einde rentevaste periode

Vond je dit artikel nuttig?

5 stemmen
Hoe onderhoud je houten meubelen?


Anderen lazen ook:

Algemeen.info wordt milieubewust gehost door TransIP - Smart and Simple

Login