Wordt schrijver en verdien geld

Zo maak je zelf je meubelen in steigerhout!


02-06-2013 door copywriter1952


Tijdloos

Ben jij fan van landelijk wonen en van duurzame en tijdloze meubelen met een natuurlijke uitstraling? Dat zijn meubelen uit steigerhout beslist iets voor jou! Steigerhout is uitstekend geschikt voor kasten, dressoirs, eethoeken, stoelen, salontafels, computermeubels, banken, bedden en nog zoveel meer. Meubelen in steigerhout zijn tijdloos en geven je interieur extra uitstraling. Steigerhout is bij ons vooral bekend uit de bouwsector maar wordt de laatste jaren meer en meer gebruikt bij de productie van zowel binnenhuis meubelen als voor tuinmeubelen. Goedkope meubelen in steigerhout zijn niet alleen onderhoudsvriendelijk, ze zijn vooral opvallend duurzaam. Bij een regelmatig en aangepast onderhoud gaan steigerhouten meubelen levenslang mee.

Verschillende houtsoorten

Er zijn verschillende houtsoorten die in aanmerking komen om te gebreuiken als steigerhout.  In veruit de meeste gevallen is steigerhout afkomstig van de fijnspar of vurenhout. Fijnsparren behoren tot de familie van de snelgroeiende naaldbomen. De prijs van meubels uit steigerhout afkomstig van deze fijnspar valt dus best wel mee. Dit steigerhout is bestand tegen de meest extreme weersomstandigheden en wordt dan ook meer en meer gebruikt bij de productie van tuinmeubelen. Steigerhout afkomstig uit de bouwsector heeft een natuurlijke impregneerlaag en een mooi grijs uitzicht. Nadat dit hout eerst enkele jaren in de bouwsector wordt gebruikt, worden de planken glad geschuurd en gaan ze naar de meubelindustrie.

Flexibel en zacht

Steigerhout is een bijzonder dankbaar materiaal voor doe het zelvers. Dankzij zijn grote flexibiliteit en zijn zachtheid laat het zich immers bijzonder gemakkelijk bewerken. Onbewerkte fijnspar en vurenhout zijn veel gebruikte houtsoorten voor het vervaardigen van meubelen in steigerhout. Het gebruik van beide houtsoorten laat zelfs verschillende kleurencombinaties toe. Met een lak- of beitslaag blijft dit hout zijn oorspronkelijk uitzicht bewaren. Zo’n beschermlaag voorkomt immers ernstige verontreiniging. Vooral vochtkringen krijgen met zo’n beschermlaag weinig of geen kans om je steigerhouten meubelen te beschadigen.

Doe het zélf

Trendy meubelen in steigerhout en dit zowel voor binnen als voor buiten kan je in iedere meubelzaak of tuincentrum kopen. Je kan op je budget echter heel wat besparen door je steigerhouten meubelen zelf te maken. Dat is veel goedkoper en niet eens zo moeilijk. In iedere houthandel of doe het zelf zaak kan je steigerplanken gebruiksklaar kopen.

Het betreft dan meestal planken met een breedte van zo’n 20 cm en 3 cm dik. De lengte van de planken uit steigerhout varieert  van 2 tot meer dan 5 meter. Je hebt daarbij meestal de keuze tussen gebruikt of nieuw steigerhout. In de meeste doe het zelf zaken worden gebruikte steigerhouten planken mooi glad geschuurd en zelfs op maat gezaagd.

Extra tips voor het zelf maken van je meubels uit steigerhout:

  • Onbehandeld: zijn in veruit de meeste gevallen onbehandeld. Om de levensduur van je meubels in steigerhout te verhogen kun je deze planken een extra beschermlaag geven met lak of beits. Bedenk dan wel dat je zo’n beschermlaag alleen op nieuw steigerhout kan aanbrengen. Dankzij zo’n extra beschermlaag wordt steigerhout vochtafstotend en vrij van splinters.
  • Goede basis: koos je voor het zelf vervaardigen van je meubelen in steigerhout, dan is een goede voorbereiding een uitstekende basis. Bezoek eens een winkel van steigerhouten meubelen, daar kan je beslist heel wat van opsteken.
  • Gladde planken: naast een goede voorbereiding is het gebruik van goed meteriaal even belangrijk. Gebruik steeds glad geschuurde planken. Aarzel niet om ze op maat te laten zagen door je leverancier, dat werkt veel gemakkelijker en zal je heel wat tijd én kopzorgen besparen.
  • Luchtvochtigheid: meubelen in steigerhout voor binnen worden beïnvloed door lage luchtvochtigheid. Daardoor kunnen er naden ontstaan, vooral in tafelbladen. Dat heeft echter geen enkele in vloed op de kwaliteit van het gebruikte steigerhout.
  • Tuinmeubelen: steigerhout is vanwege zijn duurzaam karakter en het feit dat het zich gemakkelijk laat bewerken bijzonder geschikt voor het vervaardigen van tuinmeubelen. Steigerhout is daar bovenop onderhoudsvriendelijk en droogt razend snel (zeker een belangrijk voordeel voor tuinmeubelen).
  • Vergrijzen: hou er bij de keuze van het soort steigerhout zeker rekening mee dat gloednieuwe planken na enige tijd en onder invloed van de weersomstandigheden zullen vergrijzen.
  • Onderhoud: meubelen uit steigerhout vragen weinig of geen onderhoud. Tuinmeubelen uit steigerhout  kunnen gemakkelijk schoongemaakt worden met een borstel en een vochtige doek. Tuinmeubelen uit behandeld steigerhout met een beschermlaag van lak of beits moeten minstens tweemaal per jaar behandeld te worden om hun uitzicht te behouden.

Extra tip


Word schrijver en verdien geld

Reageer op "Zo maak je zelf je meubelen in steigerhout!"Populaire artikelen

13-11-2012 Paard van Sinterklaas: naam paard sinterklaas
10-04-2012 Vette vissoorten: Welke vis is vette vis?
06-09-2012 ADHD bij Kinderen
14-04-2012 Gezellig uit eten Eindhoven: Butler & Co
11-06-2012 Keukenmontage: keuken monteren door keukenmont
08-01-2013 David in Divorce: acteur Dirk Zeelenberg
12-03-2012 Internaliserend en externaliserend gedrag
20-11-2012 Korting sauna en thermen Elysium in Bleiswijk
08-01-2013 Hetty in Divorce: actrice Trudy de Jong
16-12-2012 Divorce: de hoofdrolspelers van de serie
09-01-2013 Rikki de Jong uit GTST - Robin Martens
08-11-2012 50 tinten: Matt Bomer als hoofdrolspeler?
09-03-2012 Bezienswaardigheden Rome Top 10
13-11-2012 Tekst sinterklaasliedje: Sinterklaas kapoentje
29-12-2012 Jeroen Spitzenberger: Boudewijn in DivorceNieuwe artikelen

11-12-2018 Dierentuin kortingen
24-11-2018 Hond eet slecht, wat nu?
24-11-2018 Ziekten bij vogels
06-11-2018 Artrose
04-11-2018 De Siberische Husky
22-08-2018 Wat is mediation?
05-03-2018 Moederdag cadeaus suggesties
01-12-2016 Vrij op naam kopen, hoe werkt dat?
01-12-2016 Hoe werkt een opstalverzekering?
30-11-2016 Eerste huis kopen
30-11-2016 Hypotheek informatie
26-11-2016 Kinderkamer Styling tips
26-11-2016 Korting op Theater Tickets?
26-11-2016 Ontbindende voorwaarden overzicht
26-11-2016 Einde rentevaste periode

Vond je dit artikel nuttig?

1 stem
Zo maak je zelf je meubelen in steigerhout!


Anderen lazen ook:

Algemeen.info wordt milieubewust gehost door TransIP - Smart and Simple

Login