Wordt schrijver en verdien geld

Zo leg je jouw eerste moestuin aan


09-02-2013 door copywriter1952


Start niet té groot

Droomde je al lang van een eigen moestuin, maar moest je jouw plannen wegens tijdsgebrek, gebrek aan kennis of de nodige plaats steeds uitstellen? Beschik je eindelijk over voldoende ruimte en tijd om eindelijk je eerste moestuin in de richten? Dan is ook hier een goede voorbereiding de basis voor succesvol tuinieren. Zelf je groenten kweken in je eigen moestuin is beslist een boeiende én gezonde uitdaging. Zelf gekweekte groenten leveren je de meeste smaak groenten en de broodnodige vitaminen en mineralen om je gezondheid weer op peil te brengen. En met het zelf kweken van je groenten weet je ten minste wat je op je bord krijgt en wat je écht eet. Hamvraag is echter hoe je als beginnend tuinier met de aanleg van je eerste moestuin start. Mits enkele raadgevingen in acht te nemen lukt het je zeker. Per slot van rekening maak je alles zo simpel of ingewikkeld als je het zelf wil. Start als beginnende tuinier bij voorkeur met een eerder bescheiden moestuintje. Eens de smaak van het tuinieren goed te pakken, kun je jouw groentetuin stap voor stap uitbouwen.

Groenten hebben zon nodig

Begin niet lukraak met het inrichten van je eerste moestuin, maar neem de nodige tijd voor de voorbereiding. Daar zal je later beslist de groenten van plukken. Beging niet om het even waar met de realisatie van je eerste moestuin. Het kiezen van de meest geschikte plaats is belangrijker dan je wel denkt. Je kan je moestuin niet om het even waar succesvol uitbouwen. De groenten in je toekomstige moestuin vragen in de eerste plaats een zonnige en dus lichte standplaats. Zorg er dan ook voor dat je moestuin zoveel mogelijk naar het zuiden of naar het zuidwesten is gericht. Zorg er tegelijk voor dat je moestuin gemakkelijk bereikbaar is voor goede insecten. Dat lijkt misschien banaal, maar dat is beslist niet zo. Goede insecten zorgen immers voor de bevruchting en de bestuiving van je groenten. Het is vooral de veldesdoorn, het rimpelroosje, het krentenboompje en seringen die dergelijke goede insecten in grote getale aantrekken.

Hoe groot is je gezin?

Begin je eerste moestuin niet té groot. De oppervlakte ervan hangt grotendeels af van de behoeften van je gezin. Hou daarbij zeker ook rekening met de tijd die je aan de inrichting en het onderhoud van je moestuin kan en wil besteden. Een stuk grond met een oppervlakte van een tiental vierkante meter is voor een beginnend tuinier ruimschoots voldoende om de knepen van het moestuin tuinieren stap voor stap onder de knie te krijgen. Wil je voldoende groenten voor een gans jaar oogsten, dan heb je een oppervlakte van zo'n vijftig vierkante meter nodig per persoon. Zie je het meteen groot, en overweeg je ook je fruit zelf te kweken dan is daar nog eens dertig vierkante meter extra per persoon voor nodig. Beschik je over een beperkte plaats, dan is het zelfs mogelijk je groenten op je terras te kweken!

Wees realistisch

Beginnende tuiniers maken nogal eens de fout het werk in zo'n moestuin te onderschatten en dan komt er van oogsten weinig of niets in huis. Schat het werk in je moestuin meteen goed in. Ervaren tuinders gaan er van uit dat in een moestuin met een totale oppervlakte van zo'n honderd vierkante meter in het voorjaar wekelijks minstens één halve dag werk nodig is. Een grotere moes- en fruittuin vraagt al vlug een ganse dag werk per week en dat van begin maart tot midden juni. Bijf realistisch bij de inrichting van je (eerste) moestuin.

Vruchtwisseling

Om je eerste jaren als tuinier succesvol te doorworstelen is het belangrijk om je moestuin juist in te delen. Hou er rekening mee dat heel wat groenten geen twee jaar op dezelfde plaats mogen gekweekt worden. Om deze noodzakelijke vruchtwisseling mogelijk te maken, plaats je de verschillende percelen van je moestuin bij voorkeur loodrecht op de hoofdwegel van je groentetuin. Om je jonge groenten maximaal tegen de meest gure weersomstandigheden te beschermen, plant je bij voorkeur bessenstruiken als omheining. Daar komen ook vergeten groenten als aardperen en ook maïs en zonnebloemen voor in aanmerking.

Goede bodemstructuur

Zorgen voor een goede bodemstructuur is ongetwijfeld je eerste bekommernis. Je groenten hebben een luchtige bodemstructuur nodig en die bekom je door de bodem tot op zo'n diepte van twintig centimeter om te spitten. Gebruik daarbij organische voedingstoffen en vergeet zeker niet voor een goede drainage (afwatering). Voorkom uitdroging door de verschillende percelen zo vlug mogelijk in te zaaien of te beplanten. Je kan uitdroging ook voorkomen door een mulchlaag uit organische materialen als grasmaaisel, cacaodoppen of kokosschors aan te brengen. Zo'n mulchlaag zal je ook helpen om de groei van het onkruid in toom te houden.

Kies voor gemakkelijk te telen groenten

Loop als beginnende tuinier zeker niet te hard van stapel en kies de eerste jaren voor gemakkelijk te telen groenten. Kies voor jonge plantjes in plaats van deze zelf te kweken, dat geeft je al een belangrijke voorsprong.

  • Vroege groenten: alle soorten sla, spinazie, bloemkool, erwten en wortelen kunnen als eersten de grond in.
  • Later planten: daarna is het de beurt aan groenten die meer nood aan zonneschijn hebben zoals tomaten, courgettes (een aanrader, zeker ook vanwege zijn schitterende bloemen) en allerlei koolsoorten.
  • Gemakkelijk te kweken: en daarom bijzonder dankbare groenten voor beginnende tuiniers zijn ongetwijfeld uien en sjalotten, knoflook, aardbeien en rabarber.

Gebruik gezonde plantjes

Gezonde plantjes zijn uiteraard een eerste vereiste voor een succesvolle oogst. Daarbij is de bestrijding van allerlei ziekten erg belangrijk. Kies voor de sterkste groentenrassen die het meest bestand zijn tegen allerlei ziektes. Word je in de loop van het tuinseizoen toch met een of andere ziekte geconfronteerd, gebruik dan uitsluitend biologische bestrijdingsmiddelen. In een geschikte ondergrond zullen nuttige bacteriën en schimmels voor vruchtbare humus zorgen. Hak de grond tussen de groenten regelmatig los om slakken te weren. Eens alles geplant zal het verwijderen van onkruid een van je voornaamste bezigheden zijn.

  • Tip van een ervaren tuinier: Vooral koolsoorten, wortelen, allerlei bessenstruiken en aardbeien zijn bijzonder gevoelig voor schadelijke insecten.

Lees ook:


Word schrijver en verdien geld

Reageer op "Zo leg je jouw eerste moestuin aan"Populaire artikelen

13-11-2012 Paard van Sinterklaas: naam paard sinterklaas
19-02-2013 In badkleding naar de sauna of toch liever bloot?
10-04-2012 Vette vissoorten: Welke vis is vette vis?
09-03-2012 Carice bijna niet in de oorlogsfilm Zwartboek
04-01-2013 Maarten Stokman uit GTST - Roel Fooij
06-09-2012 ADHD bij Kinderen
23-11-2016 Alles over de woekerpolis 2017
11-12-2012 Tv in slaapkamer of kinderkamer
09-03-2012 Bezienswaardigheden Rome Top 10
18-04-2012 Moederdag gedichten voor peuters
08-01-2013 Hetty in Divorce: actrice Trudy de Jong
29-12-2012 Jeroen Spitzenberger: Boudewijn in Divorce
06-01-2013 De minnaressen van Boudewijn in Divorce
08-11-2012 50 tinten: Chace Crawford in de hoofdrol?
26-02-2013 Met korting naar sauna Elysium in BleiswijkNieuwe artikelen

11-12-2018 Dierentuin kortingen
24-11-2018 Hond eet slecht, wat nu?
24-11-2018 Ziekten bij vogels
06-11-2018 Artrose
04-11-2018 De Siberische Husky
22-08-2018 Wat is mediation?
05-03-2018 Moederdag cadeaus suggesties
01-12-2016 Vrij op naam kopen, hoe werkt dat?
01-12-2016 Hoe werkt een opstalverzekering?
30-11-2016 Eerste huis kopen
30-11-2016 Hypotheek informatie
26-11-2016 Kinderkamer Styling tips
26-11-2016 Korting op Theater Tickets?
26-11-2016 Ontbindende voorwaarden overzicht
26-11-2016 Einde rentevaste periode

Vond je dit artikel nuttig?

4 stemmen
Zo leg je jouw eerste moestuin aan


Anderen lazen ook:

Algemeen.info wordt milieubewust gehost door TransIP - Smart and Simple

Login