Wordt schrijver en verdien geld

Deze voeding helpt tegen ontstekkingen


21-10-2013 door copywriter1952


Hoe groot de negatieve in vloed is van ontstekingen op je gezondheid wordt onderstreept door de resultaten van recente wetenschappelijke onderzoeken die één voor één aantonen dat deze ontstekingen je risico op het ontstaan van heel wat soorten kanker drastisch vergroten. We worden regelmatig geconfronteerd met infecties en ontstekingen, dikwijls zonder het zelf te beseffen. Gelukkig leiden niet alle infecties tot ontstekingen. Het is dus belangrijk tijdig infecties of ontstekingen tijdig te herkennen. Alleen dan kan je je risico op groter onheil, lees je risico op kanker te verkleinen.

Infecties

Een infectie leidt gelukkig lang niet altijd tot een ontsteking. Het is niet meer dan een alarmsignaal waarmee je lichaam je wil duidelijk maken dat er iets mis loopt. Het is een aanval van ziekteverwekkende micro- organismen op je algemene gezondheidstoestand. Als er niet tijdig wordt ingegrepen ontstaan ernstigere ontstekingen. Infecties worden veroorzaakt door allerlei soorten micro- organismen waaronder virussen het meest voorkomend en dus ook het best bekend. Andere micro- organismen die aan de basis liggen van ontstekingen zijn bacteriën, prionen, viroïden, parasieten en schimmels die via je mond, neus, je ogen of open wonden je lichaam binnendringen. Sommige van deze ziekteverwekkers vermenigvuldigen zich razend vlug op de plaats waar ze je lichaam aanvielen zoals bij een open wonde, dit in tegenstellingen met anderen die zich verder verspreiden en op die manier je hele lichaam aantasten en ziek maken. Sommige ziekteverwekkers kunnen zich zelfs van moeder op kind overdragen zoals dat het geval is met aids, hepatitis en herpes.

Toxische afvalstoffen

Vanaf het moment dat een of andere ziekteverwekker je lichaam is binnen gedrongen zal het zich vermenigvuldigen waarbij toxische stoffen en schadelijke enzymen worden gevormd die zich op hun beurt verspreiden. Je immuunsysteem slaat daarbij alarm en zal de ziekmakende indringer(s) proberen een halt toe te roepen en het genezingsproces van je beschadigde cellen en weefsels opstarten. Dit proces gaat dikwijls samen met ontstekingen, waarmee je lichaam duidelijk maakt dat het met het genezingsproces is gestart. Niet elke infectie veroorzaakt ontstekingen en niet alle ontstekingen zijn acute ontstekingen met symptomen als een rode en gezwollen huid die warm en pijnlijk aanvoelt als gevolg. Velen lopen daarom rond met chronische ontstekingen zonder het zelf te weten.

Andere oorzaken

Naast infecties zijn ook allerlei andere stoffen in staat ontstekingen te veroorzaken. De belangrijkste zijn ongetwijfeld suiker, gepasteuriseerde zuivel, meervoudige en onverzadigde oliën, aangebrande voeding, bewerkte voedingsmiddelen, genetisch gemodificeerde voedingsmiddelen, pesticiden en allerlei kunstmatige toevoegingen. Al deze middelen veroorzaken allergische reacties waarop je immuunsysteem regeert en die reactie veroorzaakt ontstekingen. Maar ook giftige stoffen uit zowel je voeding als uit je levensomgeving zoals kwik, allerlei stralingen en scheikundige producten veroorzaken ontstekingen. Zieken en/of ondervoede mensen hebben een verzwakt immuunsysteem zijn vatbaarder voor chronische infecties. Mensen met overgewicht worden dikwijls geconfronteerd met chronische of systematische ontstekingen.

Infectie of ontsteking?

Om zo vlug mogelijk van je ontsteking verlost te geraken moet je die ook tijdig kunnen herkennen en dat kan bij de ene ontsteking al wat gemakkelijker dan bij de andere. Een plaatselijke ontsteking herken je aan een rode en meestal opgezwollen huid die warm en pijnlijk aanvoelt. Veel voorkomende of systemische ontstekingen zijn veel moeilijker te herkennen, zelfs door een arts. Sommige ontstekingen manifesteren zich zonder specifieke symptomen.

 • Symptomen van ontstekingen zijn: (chronische) vermoeidheid, een opvallend gebrek aan eetlust,  gewichtsverlies zonder aanwijsbare reden, hoge koorts, zweten (vooral ‘s nachts), koude rillingen, krampen, huiduitslag, hoesten en een lopende neus.
 • Opsporen ontsteking: gebeurt in de eerste plaats door een bloed- , urine- ontlasting en/of speekselonderzoek, röntgenonderzoek van je borstkas of een grondige analyse van de vloeistof van je ruggenmerg.
 • Ontstekingen spelen een hoofdrol bij: acne, overgewicht en buikvet, astma, artritis, tand- en tandvlees problemen, borstkanker, depressies, schizofrenie, darmziekten zoals de Ziekte van Crohn, Alzheimer, Diabetes, reuma, MS en bijholteproblemen (echte oorzaak vaak het bovengebit).

Gevolgen van ontstekingen:

 • Kanker: ontstekingen verhogen je risico op allerlei soorten kanker. Bij ontstekingen worden immers vrije radicalen aangemaakt die je DNA beschadigen en cel mutaties veroorzaken.
 • Verouderingsproces: ontstekingen versnellen je verouderingsproces. De reactie van je immuunsysteem veroorzaken immers oxidatieve stress hetgeen je kans op ernstige aandoeningen zoals hart- en vaatziekten, aderverkalking, de Ziekte van Parkinson en van Alzheimer en staar sterk vergroot.

Ontstekingsremmende voeding

Infecties en ontstekingen kan je niet altijd voorkomen maar met een aangepaste voeding ben je toch al een flink eind op de goede weg. Om infecties en ontstekingen zoveel mogelijk te voorkomen is in de eerste plaats een sterk immuunsysteem onmisbaar. Daar is een gezonde, evenwichtige en gevarieerde voeding noodzakelijk en daarbij nemen verse (seizoen) groenten en fruit een centrale plaats in.

Voeding met een ontstekingsremmende werking:

 • Kelp: en zeewier zoals kombu, spirulina en chlorella  bevat een stofje genaamd fucoidan, dat veel voorkomt in bruine algen en verschillende soorten zeewier. Wetenschappers zijn er meer en meer van overtuigd dat fucoidan een postieve invloed heeft op zowel acute als chronische ontstekingen.Kies het liefst voor zeewier dat gewonnen wordt uit schone zeegebieden.

  Zeewier snacks zijn geen goeie vervanger voor vers zeewier. Tenzij je het zelf maakt, zijn commerciële snacks vaak gefrituurd in goedkope plantaarde olie en/ of bevatten smaakversterkers.

 • Omega-3 vetzuren EPA en DHA: hebben niet alleen een gunstige invloed op al je hersenfuncties, maar zijn ook uitstekende ontstekingsremmers en zelfs  pijnstillers. Vooral wilde zalm, makreel, haring, makreel, paling, forel, tong en ansjovis maar ook biologische eieren en vlees van wilde dieren of graasdieren, allerlei zaden, noten en pitten bevatten hoge concentraties ALA omega- 3 vetzuren, die slechts moeizaam in EPA en DHA worden omgezet. Het is dus lang niet zeker de omega 3- vetzuren uit chiazaad, lijnzaad en andere pitten en zaden volledig door je lichaam worden opgenomen. Dit hangt op zijn beurt af van de hoeveelheid Omega-6 vetzuren die worden gegeten.
 • Linolzuur: is een veel voorkomend omega3- vetzuur dat vooral aanwezig is in plantaardige oliën zoals zonnebloemolie, maïsolie en sojaolie, maar ook in margarine, halvarine en bak- en braadvetten.
 • Gember: bevat vele fytonutriënten als gingerol en shoagol die helpen bij zowel acute als chronische ontstekingen. Gember toevoegen aan je dagelijkse gerechten is dus een aanrader en kan helpen om ontstekingen onder controle te krijgen.

Lekker, eenvoudig én doeltreffend is verse gember aan je kruidenthee toe te voegen. Gember werkt niet alleen bij ontstekingen, maar helpt ook tegen misselijkheid en spijsverteringsproblemen en laat zich uitstekend invriezen.

 • Avocado:  is rijk aan carotenoïden zoals alpha- caroteen, beta- caroteen, luteïne, en zeaxtansanthine , allemaal stoffen met ontstekingsremmende eigenschappen. Carotenoïden zijn sterke antioxidanten he je lichaamscellen beschermen tegen oxidatie. Avocado ‘s zijn niet alleen lekker in smoothies, maar zeker ook in  groenteschotels en salades. Avocado vergemakkelijkt de opname vitaminen en mineralen op te nemen.
 • Groene thee:  remt zowel de groei van ontstekingen als van kankercellen. Groene thee is rijk aan polyfenolen, chemische verbindingen die voorkomen in planten. Thee is rijk aan tannines, zeer gezonde polyfenolen met een sterk antioxidante werking. Thee heeft ook anti carcinogene, met kanker bestrijdende werking. De polyfenolen zijn de actieve stoffen die oxidaties tegen gaan en kankercellen bestrijden. Drink dagelijks vijf kopjes groene thee drinken om maximaal van zijn vele gezonde eigenschappen te profiteren.
 • Voeding rijk aan polyfenolen: noten, kruiden, fruit en groenten
 • Groenten met een ontstekingsremmende werking: courgettes, groene bladgroenten zoals spinazie, andijvie, koolsoorten, broccoli, en sla
 • Fruit als ontstekingsremmer: granaatappels, druiven, bessen, alle citrusvruchten (ook hun schil) en mango ‘s zijn rijk aan polyfenolen en dus uitstekende ontstekingsremmers.
 • Andere ontstekingsremmende voeding: olijfolie, cacao, chocolade, ginkgo biloba, en pinda´s
 • Ontstekingsbevorderende voeding: ben je onderhevig aan infecties en ontstekingen dan moet je de consumptie van kip, varkensvlees, witte rijst, gierst en couscous zoveel mogelijk te beperken

Extra tip

Jij kan ook ontstekingsvrij worden: heb je regelmatig last van allerlei ontstekingsziekten zoals reuma, artrose en artritis? Maak dan nu kennis met deontstekingsvrije leefstijl’ samengesteld door bewegingscoach Alex Greve!

Lees ook


Word schrijver en verdien geld

Reageer op "Deze voeding helpt tegen ontstekkingen"Populaire artikelen

11-06-2012 Keukenmontage: keuken monteren door keukenmont
19-02-2013 In badkleding naar de sauna of toch liever bloot?
10-04-2012 Vette vissoorten: Welke vis is vette vis?
15-01-2013 2 beeldschermen op 1 pc - Twee monitoren
25-03-2012 Geld over? Investeer in je toekomst!
19-12-2012 Actrice Chantal Janzen: Sophie in Divorce
06-09-2012 ADHD bij Kinderen
03-04-2012 Gras onderhoud in het voorjaar: tips voor mooi
04-12-2012 Acteur - Lucas uit GTST - Ferry Doedens
11-12-2012 Date in de sauna
30-11-2016 Eerste huis kopen
02-04-2012 De 5 duurste Nederlandse films ooit
08-01-2013 Tim Loderus uit GTST - Beau Schneider
09-01-2013 Rozemarijn van der Zee uit GTST Anouk Kleykamp
06-01-2013 Actrice Naomi van Es in Divorce: rol NaomiNieuwe artikelen

11-12-2018 Dierentuin kortingen
24-11-2018 Hond eet slecht, wat nu?
24-11-2018 Ziekten bij vogels
06-11-2018 Artrose
04-11-2018 De Siberische Husky
22-08-2018 Wat is mediation?
05-03-2018 Moederdag cadeaus suggesties
01-12-2016 Vrij op naam kopen, hoe werkt dat?
01-12-2016 Hoe werkt een opstalverzekering?
30-11-2016 Eerste huis kopen
30-11-2016 Hypotheek informatie
26-11-2016 Kinderkamer Styling tips
26-11-2016 Korting op Theater Tickets?
26-11-2016 Ontbindende voorwaarden overzicht
26-11-2016 Einde rentevaste periode

Vond je dit artikel nuttig?

2 stemmen
Deze voeding helpt tegen ontstekingen


Anderen lazen ook:

Algemeen.info wordt milieubewust gehost door TransIP - Smart and Simple

Login