Wordt schrijver en verdien geld

Hoe belangrijk zijn vetzuren voor je gezondheid?


24-02-2013 door copywriter1952


Soorten vetten

Er bestaan verschillende soorten vetten en lang niet allemaal zijn  even gezond. Toch zijn sommige vetten onmisbaar voor een goed lichamelijke en geestelijke gezondheid. Deze gezonde vetten vormen dan ook een belangrijk onderdeel van ieder gezond dieet. Gezonde vetten leveren je lichaam de noodzakelijke energie. Ze leveren energie en de levensnoodzakelijke vitamines, mineralen en antioxidanten.  En hier blijven de voordelen van deze gezonde vetten lang niet toe beperkt, integendeel. Gezonde vetten zorgen voor belangrijke vetzuren als linolzuur en alfa-linoleenzuur, gunstig voor hart- en bloedvaten. Daarnaast is vet ook een belangrijke smaakmaker.

Gezonde en ongezonde vetten

De ene soort vet is echter de andere niet. Er bestaan meer ongezonde dan gezonde soorten vet. Onze voeding kent drie soorten vetzuren: verzadigde vetzuren, enkelvoudig onverzadigde vetzuren en meervoudige onverzadigde vetzuren

 • Verzadigde vetzuren: deze komen vooral voorkomen voor in vlees, melk en melkproducten, kokos, cacao, koek, sauzen en zoete en dus ongezonde tussendoortjes. Verzadigde vetzuren zijn ongezonde vetten die door ons lichaam weinig of niet worden afgebroken. Verzadigd vet verhoogt  de hoeveelheid slecht LDL- cholesterol in je bloed en vergroot daarmee de kans op levensbedreigende hart- en vaatziekten.Onverzadigde vetzuren
 • Onverzadigde vetzuren: of essentiële vetzuren. Deze onverzadigde en gezonde vetzuren worden door ons lichaam niet aangemaakt en moeten dus uit ge voeding gehaald worden. Enkelvoudig onverzadigde vetzuren vind je vooral in olijven, olijfolie, pinda's en de meeste noten.
 • Meervoudig onverzadigde vetzuren: komen voor voor in allerlei zaden en verder in zonnebloem- , lijnzaad- , sesam- , saffloer-  en tarwekiemolie, in walnoten en en vette vis zoals paling, sardines, tonijn, haring, ansjovis, makreel en zalm.
 • Onverzadigde vetzuren: helpen je concentratie aan goede HDH- cholesterol te verhogen en worden onderverdeeld in omega3 (EPA en DHA), omega-6 (linolzuur) en omega-9-vetzuren (alfa linoleenzuur of ALA). Je lichaam maakt zelf ook omega-3 aan uit alfa linoleenzuur aan. Voor volwassenen bedraagt de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid omega 3 vetzuren (EPA en DHA) 450 mg per dag. Daarom is het tweemaal per week vis eten zo belangrijk.
 • Transvet: eenonverzadigde soort vet,  nog slechter en ongezonder dan verzadigd vet. Deze voor je gezondheid schadelijke vetten zit in producten met gedeeltelijk gehard vet, zoals koekjes en gebak. Transvetten zijn het resultaat van de verschillende behandelingen tijdens hun productieproces.
 • Teveel vet: voor vrouwen ligt de maximum grens op 80 gram vet per dag, voor mannen op 100 gram vet per dag.
 • Calorieën: vet als olie leveren van alle voedingsstoffen de meeste calorieën per gram. Een vetrijke voeding is meestal ook een calorierijke voeding. Om je gezond gewicht te bereiken en te behouden eet je bij voorkeur nooit té veel vet.

Verstoorde balans vetzuren

Door onze ongezonde voeding en levenspatroon is het evenwicht van onze vetzuren danig verstoord. De inname van omega-6 haalt de bovenhand in vergelijking met de omega-3-vetzuren. Voor een goede gezondheid zijn beiden bij voorkeur in evenwicht. Voor hun transformatie gebruiken beide vetzuren echter dezelfde soort vetzuren dezelfde enzymen gebruiken. De optimale verhouding in de voeding van omega-6 en -3 is 4:1 en die is met onze moderne en ongezonde voeding meestal ver zoek.

De voordelen van visolie

Vooral visvetzuren zijn gezond, zéker voor je hart en een jong en gezond geheugen. Visolie is je beste wapen tegen dementie. Wetenschappers raden ons niet voor niets aan wekelijks minstens tweemaal per week (vette) vis te eten.

Visvetzuren en vette vis:

 • Geheugen: Om zo lang mogelijk goed te kunnen functioneren hebben je hersenen allerlei voedingsstoffen nodig die door  je lichaam niet zelf worden aangemaakt. Deze moeten dus uit je dagelijkse voeding worden gehaald. Belangrijke voedingsstoffen voor een alert geheugen zijn omega 3 en 6 essentiële vetzuren die hoofdzakelijk voorkomen in vette vis als zalm, paling, makreel, ansjovis, sardines en haring. Vooral het DHA, een hoofdbestanddeel  van omega 3 vetzuren speelt hierbij een belangrijke rol. Het grootste deel van je hersen-, zenuw- en oogweefsels bestaat uit DHA, die in de eerste plaats zorgen voor de regulatie van je leer-, denk- en spraakvermogen, maar ook voor je motoriek en je geheugen. Het beïnvloed tevens je gemoedstoestand dankzij de extra aanmaak van serotonine, hét gelukshormoon bij uitstek.
 • Zwangerschap: extra omega 3 vetzuren zijn belangrijk tijdens en na de zwangerschap. Ze helpen bij de ontwikkeling van het ongeboren kind.
 • Leerprestaties van je kind: visolie is belangrijk voor ieders gezondheid, zeker ook bij kinderen. Het bevordert de groei van hun hersenen, en zorgt ze voor een beter geheugen en betere leerprestaties.
 • Hart- en bloedvaten: voldoende omega 3 vetzuren verhogen je dosis goede HDL- cholesterol en verlagen tegelijkertijd je slechte LDL cholesterol. Visolie verlaagt tevens je triglyceriden gehalte. Een grote hoeveelheid triglyceriden in je bloed is ongezond. Ook daarom hebben visvetzuren hebben een gunstige invloed op hart- en bloedvaten.
 • Docosahexaeenzuur (DHA): alle vette vissoorten en voedingssupplementen met visolie bevatten het het omega 3 vetzuur docosahexaeenzuur (DHA). Eet je onvoldoende vette vis, dan produceert je lichaam DHA uit alfa-linoleenzuur (ALA), dat vooral voorkomt in vette vissoorten maar ook in lijnzaadolie.
 • Hormonen: EPA, een van de vetzuren in vette vis, heeft een gunstige invloed op eventuele hormoonschommelingen. Visolie wordt door wetenschappers dan ook sterk aangeraden aan zwangere vrouwen, tijdens hun menstruatie en hun menopauze. EPA heeft immers een gunstige invloed op de productie van verschillende hormonen en enzymen.
 • Gezond afslanken: dankzij de vermindering van vetopslag helpt visolie je gezond afslanken. Omega-3 vetzuren in visolie zorgen ook voor gezonde celmembranen, die langer flexibel blijven en grote hoeveelheden insuline receptoren bevatten die ontvankelijker zijn voor insuline. Dit alles veroorzaakt een belangrijke vermindering van vetopslag in je vetcellen.
 • Vet: visolie verhoogt de hoeveelheid vet die je verbrandt en vermindert tijdens lichamelijke inspanning de hoeveelheid suikers die je spieren verbruiken.
 • Gewrichten: onderzoek heeft aangetoond dat EPA kan helpen om de gewrichten soepel te houden.
 • Bloedtoevoer: visolie regelt de bloedtoevoer naar je hersenen wat je concentratievermogen sterk verhoogt.

Extra tip

 

Lees ook:


Word schrijver en verdien geld

Reageer op "Hoe belangrijk zijn vetzuren voor je gezondheid?"Populaire artikelen

30-03-2012 Sauna en menstruatie. Ongesteld de sauna in
24-01-2013 Wat mag je wel en niet eten bij een maagontsteking?
19-02-2013 In badkleding naar de sauna of toch liever bloot?
10-04-2012 Vette vissoorten: Welke vis is vette vis?
16-12-2012 Divorce: de hoofdrolspelers van de serie
06-11-2018 Artrose
21-05-2012 Betekenis Lucas, wat betekent de naam Lucas?
01-01-1970
08-12-2012 50 tinten: sexspeeltjes en lingerie voor thuis
13-11-2012 Paard van Sinterklaas: naam paard sinterklaas
12-03-2012 Internaliserend en externaliserend gedrag
08-01-2013 David in Divorce: acteur Dirk Zeelenberg
15-01-2013 2 beeldschermen op 1 pc - Twee monitoren
10-11-2012 Zalmsalade met mayonaise - Salade met vis
27-03-2012 Sauna en kinderen: mag mijn kind in de sauna?Nieuwe artikelen

11-12-2018 Dierentuin kortingen
24-11-2018 Hond eet slecht, wat nu?
24-11-2018 Ziekten bij vogels
06-11-2018 Artrose
04-11-2018 De Siberische Husky
22-08-2018 Wat is mediation?
05-03-2018 Moederdag cadeaus suggesties
01-12-2016 Vrij op naam kopen, hoe werkt dat?
01-12-2016 Hoe werkt een opstalverzekering?
30-11-2016 Eerste huis kopen
30-11-2016 Hypotheek informatie
26-11-2016 Kinderkamer Styling tips
26-11-2016 Korting op Theater Tickets?
26-11-2016 Ontbindende voorwaarden overzicht
26-11-2016 Einde rentevaste periode

Vond je dit artikel nuttig?

4 stemmen
Hoe belangrijk zijn vetzuren voor je gezondheid?


Anderen lazen ook:

Algemeen.info wordt milieubewust gehost door TransIP - Smart and Simple

Login