Wordt schrijver en verdien geld

Aangepaste voeding tegen slechte cholesterol


07-02-2013 door copywriter1952


Wat is cholesterol?

Cholesterol is een witte en  vetachtige stof die van nature in je lichaam voorkomt. We hebben goede HDL- cholesterol nodig om ons lichaam naar behoren te laten functioneren. Ons lichaam heeft deze goede cholesterol nodig voor de aanmaak van  bijvoorbeeld vitamine D en hormonen. Zonder deze cholesterol kunnen we zelfs onmogelijk overleven.

Goede en slechte cholesterol

De ene soort cholesterol is dus duidelijk de andere niet. Naast de goede cholesterol die onmisbaar is voor onze gezondheid, bestaat er dus ook een slechte soort cholessterol. Cholesterol veroorzaakt pas gezondheidsproblemen wanneer we teveel slechte cholesterol in ons bloed hebben. Die slechte cholesterol veroorzaakt vetophopingen in je hart en bloedvaten, en dat verhoogt uiteraard je risico op ernstige hart- en vaatziekten. Er bestaan dus twee soorten cholesterol, goede (HDL) en slechte (LDL) cholesterol, beiden met een specifieke rol. Goede of HDL- cholesterol voert het teveel aan cholesterol af naar je lever. Van daaruit gaat het richting darmstelsel, waar het daarna uit je lichaam verdwijnt.  Slechte of LDL- cholesterol daarentegen brengt de cholesterol naar verschillende organen van je lichaam. Een te hoog gehalte aan slechte cholesterol zet zich vast tegen de wanden van je bloedvaten. Op termijn kunnen deze daardoor dichtslibben, waardoor het bloed er veel moeilijker kan passeren. Dat zorgt voor een verminderde doorbloeding van je lichaamsweefsels, op termijn verantwoordelijk voor allerlei chronische aandoeningen als hartkramp, en pijnlijke benen bij het stappen. In ergere gevallen kan een bloedvat plots worden afgesloten. Dat ligt dan aan de basis van een hartinfarct of een hersentrombose. Dat alles maakt dus voldoende duidelijk dat een gezonde cholesterolspiegel levensbelangrijk is.

 • Goede HDL- cholesterol: voert het teveel aan cholesterol in het bloed af naar je lever, die er op zijn beurt voor zorgt dat deze cholesterol tot in je darmen geraakt en wordt verwijderd. Dat zuivert je aders. Hoe hoger deze HDL-cholesterol, hoe beter voor je gezondheid.
 • Slechte LDL cholesterol: haalt de cholesterol uit je lever en voert deze via je bloedbaan naar je lichaamscellen. LDL-cholesterol zet zich gemakkelijk af tegen je vaatwanden, waardoor deze vernauwen. Dit proces verhoogt je risico op hoge bloeddruk en op op hart- en vaatziekten.

Naast onverzadigde vetten is zijn ook roken en overgewicht belangrijke oorzaken van een te hoog gehalte slechte cholesterol, dat echter ook erfelijk bepaald kan zijn.  

Lever speelt hoofdrol

Je lever speelt in dit proces een hoofdrol en is verantwoordelijk voor de aanmaak van cholesterol. Je neemt daarnaast ook cholesterol op uit je voeding. Maar een gezonde voeding is niet voldoende om je gezonde cholesterol op peil te houden en de ongezonde zoveel mogelijk te beperken. Daar is even goed voldoende lichaamsbeweging voor nodig. Te veel verzadigde vetten en transvet (de ongezonde vetten) stimuleren de aanmaak van cholesterol door je lever. Vervang daarom bij voorkeur alle verzadigde vetten en transvetten in je voeding door gezonde en dus onverzadigde vetten. Dat is de meest efficiënte manier om je slechte cholesterol te verlagen en op een gezond niveau te houden.

Cholesterolarm dieet

Een cholesterolarm dieet bestaat onverzadigde vetten, dit terwijl je verzadigde vetten zoveel mogelijk beperkt. Deze laatsten zorgen immers voor een verhogeing van je slechte chiolesterol. Verzadigde vetten vind je vooral in dierlijke producten als spek, worst, en charcuterie, in  allerlei zuivelproducten als volle melk, boter en kaas. Bewerkte en kant- en- klare voedingsmiddelen en taarten, koeken en gebak bevatten op hun beurt veel verzadigde vetten. Enkele plantaardige producten zijn eveneens rijk aan deze verzadigde vetten. Hierbij behoren zéker palmolie en kokosvet.

Onverzadigde vetten daarentegen verlagen het cholesterolgehalte in je bloed. Ze hebben een positief effect op je gezondheid. Voornaamste leveranciers van deze onverzadigde vetten zijn olijfolie, dieetvet, dieetmargarine, dieethalvarine, pindanootjes en alle vette vissoorten waaronder paling, zalm, sardines, makreel en haring.

Extra tips voor cholesterolarme voeding

 • Vlees: eet nooit méér dan honderd gram vlees per dag. Geef de voorkeur aan magere vleessoorten als gevogelte, konijn, allerlei wildsoorten, mager rundsvlees, varken of kalfsvlees en magere charcuterie. Beperk orgaanvlees tot éénmaal per veertien dagen.

 • Vis: hoort minstens tweemaal per week op je menu.

 • Kaas: beperk het gebruik van kaas met méér dan dertig procent vetgehalte.

 • Groenten: eet minstens tweehonderd gram groenten per dag.

 • Fruit: eet dagelijks minstens twee stukken fruit en vermijd zoveel mogelijk kokosnoot.

 • Brood: kies voor volkoren brood en beperk het gebruik van koffiekoeken en croissants.

 • Boter en olie: smeer dieetmargarine of halvarine op je brood en gebruik olijfolie of dieetvet voor de bereiding van je warme maaltijden. Aanraders zijn hier olijfolie, koolzaadolie, aardnotenolie, maïsolie, en zonnebloemolie.

 • Zuivelproducten: ga voor uitsluitend magere zuivel.

 • Gefrituurde gerechten: beperken tot één keer per week.

 • Sauzen: vervang alle sauzen door light vinaigrettes.Beperk je zoutgebruik en drink nooit méér dan twee glazen alcoholper dag.

Vijfjaarlijkse controle

Het gevaarlijke aan teveel slechte cholesterol in je bloed is dat er weinig of geen symptomen zijn die daarop wijzen. Je kan zich perfect gezond voelen ook al is je concentratie aan slechte cholesterol in je bloed erg hoog. Wetenschappers waarschuwen daar voor en raden je dan ook aan minstens iedere vijf jaar je cholesterolgehalte in je bloed te laten controleren via een eenvoudige bloedtest.

Extra tip

Leer alles over vlug en blijvend afslanken door 'op een gezonde manier vet te verbranden'!

Lees ook:


Word schrijver en verdien geld

Oscar Blaketon schreef op 02-08-2013 om 05:21

’Te hoog’ en ’Te laag’ cholesterol zijn mythen, doch zelfs de meeste ’alternatieven’ geloven er ook nog heilig in. Er is alleen cholesterol. Cardiovasculaire ziekten ontstaan door verzwakte en beschadigde vaatwanden. Deze verzwakken omdat ons voedsel steeds minder essentiële microvoedingsstoffen bevat en omdat er ook veel kant-en-klaar industrieel bereid ’voedsel’ naar binnen wordt geschrokt waar überhaupt niets in zit. Met een dagelijkse suppletie van 2 x 500 mg vitamine C houd je alle aderen schoon en strak genoeg om te zorgen dat cholesterol zich er niet als (een natuurlijk) reparatiemiddel op afzet waardoor de aderwanden als keerzijde van de medaille uiteindelijk dicht slibben. Natuurlijke vitaminen en mineralen slikken is alleen gevaarlijk voor het medisch/farmaceutisch kartel en haar aandeelhouders. Cholesterol plaque is een gevolg en geen oorzaak. Als er brand is ga je blussen (suppleteren met vit. en mineralen) en zet je niet alleen het alarm af (cholesterol verlagen.) Dat heet symptoom bestrijding. Iets waar de alternatieven zo tegen zeggen te zijn...

Reageer op "Aangepaste voeding tegen slechte cholesterol"Populaire artikelen

30-03-2012 Sauna en menstruatie. Ongesteld de sauna in
24-01-2013 Wat mag je wel en niet eten bij een maagontsteking?
19-02-2013 In badkleding naar de sauna of toch liever bloot?
21-05-2012 Betekenis Lucas, wat betekent de naam Lucas?
16-12-2012 Divorce: de hoofdrolspelers van de serie
06-11-2018 Artrose
10-04-2012 Vette vissoorten: Welke vis is vette vis?
17-05-2013 Responsive design is een must
01-01-1970
13-11-2012 Paard van Sinterklaas: naam paard sinterklaas
12-03-2012 Internaliserend en externaliserend gedrag
14-03-2012 HitRadio Veronica wordt Veronica FM
15-01-2013 2 beeldschermen op 1 pc - Twee monitoren
27-03-2012 Sauna en kinderen: mag mijn kind in de sauna?
10-11-2012 Zalmsalade met mayonaise - Salade met visNieuwe artikelen

11-12-2018 Dierentuin kortingen
24-11-2018 Hond eet slecht, wat nu?
24-11-2018 Ziekten bij vogels
06-11-2018 Artrose
04-11-2018 De Siberische Husky
22-08-2018 Wat is mediation?
05-03-2018 Moederdag cadeaus suggesties
01-12-2016 Vrij op naam kopen, hoe werkt dat?
01-12-2016 Hoe werkt een opstalverzekering?
30-11-2016 Eerste huis kopen
30-11-2016 Hypotheek informatie
26-11-2016 Kinderkamer Styling tips
26-11-2016 Korting op Theater Tickets?
26-11-2016 Ontbindende voorwaarden overzicht
26-11-2016 Einde rentevaste periode

Vond je dit artikel nuttig?

4 stemmen
Aangepaste voeding tegen slechte cholesterol


Anderen lazen ook:

Algemeen.info wordt milieubewust gehost door TransIP - Smart and Simple

Login