Wordt schrijver en verdien geld

Depressie


14-05-2012 door Goofygal

Depressie

Depressie is een ziekte waar maar weinig over gesproken wordt. Het is iets wat bij iedereen wel voorkomt, maar bij sommige duurt het langer dan bij anderen.
Depressie kan alles van je wegnemen. Je energie, slaap, geheugen, concentratie, vitaliteit, vreugde, liefde en zelfs de zin voor het leven.
Het heeft effect op alles wat je doet in je leven, dat wat vroeger leuk was, is nu niet meer. Je ziet alles somber en negatief in.

Gebeurtenissen

Bepaalde levens gebeurtenissen kunnen voor een depressie zorgen:

 • De dood van een partner of kind
 • Echtscheiding
 • Pensionering
 • Ziek worden
 • Verhuizen
 • Je baan verliezen
 • Druk van het werk ( als dit te lang duurt)
 • Weinig van steun van vrienden en familie
 • De zorg voor een ziek familielid.

Lichamelijke factoren

Naast deze gebeurtenissen kunnen ook lichamelijk factoren een depressie veroorzaken:

 • Erfelijkheid: Wanneer beide ouders depressief zijn, is de kans dat je kind een depressie krijgt tien keer zo groot dan een ander. Als je broer of zus depressief is, dan is die kans drie keer zo groot dat jij het ook krijgt. Maar het is niet zo dat als er depressie in de familie zit, dat jij dan ook depressie krijgt.
 • Tekort aan hersenstoffen. Het kan zijn dat je een tekort aan hersenstoffen hebt. Dit zijn zogenaamde neurotransmitters en zijn van invloed op je stemming en je gevoelens. Het is onduidelijk of de depressie wordt veroorzaakt door het tekort aan stoffen of dat de depressie juist het tekort aan stoffen veroorzaakt.
 • Sommige medicijnen kunnen depressie veroorzaken.
 • Het overmatig gebruik van alcohol of drugs kan depressie veroorzaken.
 • Het kan ook voorvloeien uit een lichamelijke ziekte.

Psychische Factoren

Daarnaast zijn er ook nog psychische factoren die een depressie in de hand kunnen helpen.

De psychische gesteldheid vloeit voort uit je karakter, hoe je denkt en hoe je op situaties reageert.
Je hebt meer kans op een depressie als:

 • Je negatief denkt
 • Weinig zelfvertrouwen hebt
 • Moeite met teleurstelling en verdriet omgaan
 • Je vindt dat je alles goed moet doen
 • Je hebt moeite met het vragen om hulp en steun.

 

Persoonlijke ervaring

Ik ben geen dokter, maar een patiënt met depressie.  Al jaren kamp ik met depressie.
In het begin denk je dat het wel overgaat, zet jezelf er maar overheen dan komt het wel goed. Maar als de leuke dingen niet meer leuk zijn, dan ga je afvragen wat er dan wel aan de hand is. Toen ik uiteindelijk naar de dokter ging, wist zij het meteen en heeft me toen antidepressiva gegeven. Dit verlichtte alles een beetje en maakte het allemaal dragelijk, maar uiteindelijk wen je eraan en wordt alles maar onderdrukt. Medicijnen nemen met ondersteuning van een dokter en psychologe is een betere stap.

Eerste Depressie

Bij de eerste depressie waren er meerdere gebeurtenissen die ervoor zorgde dat de depressie veroorzaakt werd. maar omdat ik een sociaal netwerk had, ik nog sportte en gezond uit eigen tuin kon eten, zette deze niet zo heftig door als nu bij de derde keer.  En ik  liet het niet allemaal toe  en kon me goed verweren tegen alles. Maar was dit wel de juiste zet?

In de loop der jaren zijn door gebeurtenissen en omstandigheden de steun en sociale contacten veranderd en of weggevallen.

Tweede Depressie

Bij de tweede depressie  was het iets erger, zodat ik zwaardere medicijnen moest nemen, deze met gevolg dat ik 2007 helaas niet meer kan herinneren. Maar met de medicijnen kon ik mijn werk doen en functioneren in het leven. Uiteindelijk ben ik op aanraden toch gestopt met de medicijnen, en in het begin voel je super goed. Ik begon met vitamines nemen en was helemaal ok, dacht ik. Maar als de omstandigheden, die de depressie in de hand helpen, niet weggaan, dan gaat het niet vanzelf over.

Derde Depressie

Dus nu zijn we bij de derde keer belandt en is de klap zwaarder. De omstandigheden zijn misschien wel veranderd, maar niet noodzakelijk verbeterd. In de loop der jaren verwerk je niet alles meteen, al helemaal als je het niet toe laat. En de medicijnen onderdrukken veel, dus nu ik een tijd geen medicijnen heb gehad en de omstandigheden veranderd zijn, maar wel nog steeds de depressie in de hand werken, keert deze terug.  En helaas ben ik nu weer terug op lichte antidepressiva, vitamines, en een betere psychologe. De psychologe pakt nu gericht de depressie aan. Helaas is mijn sociale netwerk weg, de motivatie om te sporten en eten uit eigen tuin zijn er ook niet meer. En ik heb meer klachten,  chronische rugklachten waar de huisarts geen oorzaak van kan vinden, maar depressie kan je chronische pijnen veroorzaken, waardoor je altijd pijn ergens hebt.

Energie

Omdat je niet onder woorden kunt brengen hoe slopend depressie voor je is, beginnen de omgeving te twijfelen waarom ze nog met je om moeten gaan. En je neemt zelf geen contact meer met anderen, want dit vergt heel veel energie. De dagelijkse dingen doen, zoals boodschappen is hetzelfde als over de Alpen fietsen, het vergt heel veel inspanning. De eerste stap naar buiten toe is het zwaarst, zodra je deze hebt overwonnen, kan je wel genieten van de buitenwereld, hoewel je voelt dat het je heel veel energie kost.

Motivatie

Het vinden van de motivatie en wil om weer iets te ondernemen moet geprikkeld worden en dan kom je al een heel eind. Het leven met depressie rooft je van je leven. Niemand die je begrijpt waardoor je afgezonderd wordt.  En als je nieuwe mensen ontmoet zullen deze nooit die persoon van vroeger ontmoeten. Je hebt ook omdat je niet meer veel contact hebt met de buitenwereld niet veel meer te vertellen en je voelt je dan nog depressiever.

Hoop

Er is wel nog hoop en kan nog veel veranderen. Iedere positieve ervaring geeft je heel veel energie. Langzaam worden de leuke dingen weer leuk. Opnieuw beginnen is ook een goed begin.


Word schrijver en verdien geld

butchy1 schreef op 15-05-2012 om 07:12

Mooi geschreven, vooral de combinatie tussen de algemene informatie en de persoonlijke ervaringen. Dat dit maar een motivatie mag zijn voor je eigen weg omhoog en een inspiratie voor anderen die helaas in hetzelfde schuitje zitten.

Birgit T schreef op 15-05-2012 om 07:57

Vind ik ook! Heel mooi geschreven. Knap hoe je na al die depressies de hoop houdt. Dit geeft blijk van veel doorzettingsvermogen. Geef vooral niet op, want het leven heeft veel moois te bieden.

sensitive girl schreef op 07-11-2012 om 03:42

Mijn ervaring is dat als je je richt op kleine dingen zoals de zon op je huid voelen of een goed gesprek of een leuke film, dit heel erg helpt. Elke dag 2 positieve dingen in een schrift schrijven of een sticker plakken op een kalender als je iets hebt gedaan waar je erg tegenop zag, maar het toch deed. Zo heb je na een poos een overzicht dat er toch meer positieve dingen zijn als dat je zelf gedacht had, zonder deze kalender/schrift. dat je beleving vaak anders is dan de werkelijkheid.

Sandhia schreef op 18-11-2012 om 02:10

psychologen.. waardeloos!!

Hoi, ik heb een burnout en dat is al erg, Maar dit lijkt mij nog erger. Ik moet veel leuke dingen doen en ik probeer dat dan ook. Maar goed Burnout patienten zijn heel vaak ook workoholics, waaronder ik. Dus dat streven blijf je een beetje houden. Depressie is iets heel anders. Wat belangrijk is dat je goede hulp heb. Ik zal je eerlijk zeggen dat ik psychologen waardeloos vind. Ze hebben eenHBO opleiding psychologie gedaan en heel veel psychische ziektes uit hun hoofd geleerd, om je er mee te bestempelen als je ze 1 x keer hebben gezien. Knap he hahaa.. dat deden ze bij mij. Ik moest vertellen waarom ik daar wa. Had een uurtje de tijd ensoms moest ik even stil zijn en werd er gevraagd "u bent druk he"? Ik word naar huis gestuurd en 2 weken later weet ze precies wat er de hand is. Ze gebruiken alles wat je hebt verteld tegen je. En ik heb blijkbaar een ziekte, ik knahet niet eens uitspreken, en misschien ook nog adhd..ppff.. Dus meid, laat die psychologen en zoek een goed psychaiter op die je echt kan helpen. Enm geloof vooral in je zelf want die psychologen doen dat niet hoor!!! Ik ben doodnormaal mens die gewoon een beetje opgebrand is. 1 bezoekje en ik heb allerlei Psychologische aandoeningen.

sandhia schreef op 18-11-2012 om 02:12

ik bedoelde natuurlijk psychiater.. sorry. En sensitivegirl heeft ook gelijk. begin met te genieten van de kleine dingen in het leven. Het leven is echt mooi. Echt waar!!

Reageer op "Depressie"Populaire artikelen

30-03-2012 Sauna en menstruatie. Ongesteld de sauna in
24-01-2013 Wat mag je wel en niet eten bij een maagontsteking?
19-02-2013 In badkleding naar de sauna of toch liever bloot?
10-04-2012 Vette vissoorten: Welke vis is vette vis?
16-12-2012 Divorce: de hoofdrolspelers van de serie
06-11-2018 Artrose
21-05-2012 Betekenis Lucas, wat betekent de naam Lucas?
01-01-1970
08-12-2012 50 tinten: sexspeeltjes en lingerie voor thuis
13-11-2012 Paard van Sinterklaas: naam paard sinterklaas
12-03-2012 Internaliserend en externaliserend gedrag
08-01-2013 David in Divorce: acteur Dirk Zeelenberg
15-01-2013 2 beeldschermen op 1 pc - Twee monitoren
10-11-2012 Zalmsalade met mayonaise - Salade met vis
27-03-2012 Sauna en kinderen: mag mijn kind in de sauna?Nieuwe artikelen

11-12-2018 Dierentuin kortingen
24-11-2018 Hond eet slecht, wat nu?
24-11-2018 Ziekten bij vogels
06-11-2018 Artrose
04-11-2018 De Siberische Husky
22-08-2018 Wat is mediation?
05-03-2018 Moederdag cadeaus suggesties
01-12-2016 Vrij op naam kopen, hoe werkt dat?
01-12-2016 Hoe werkt een opstalverzekering?
30-11-2016 Eerste huis kopen
30-11-2016 Hypotheek informatie
26-11-2016 Kinderkamer Styling tips
26-11-2016 Korting op Theater Tickets?
26-11-2016 Ontbindende voorwaarden overzicht
26-11-2016 Einde rentevaste periode

Vond je dit artikel nuttig?

5 stemmen
Depressie


Anderen lazen ook:

Algemeen.info wordt milieubewust gehost door TransIP - Smart and Simple

Login