Wordt schrijver en verdien geld

Pijn bij artrose verzachten zonder geneesmiddelen


18-02-2013 door copywriter1952


Slijtageziekte

Artrose is een vorm van degeneratie of slijtageziekte. Het vermindert de kwaliteit en de gezondheid van je  gewrichten. Artrose is één van de vele reumatische gewrichtsziekte, en tast hoofdzakelijk het kraakbeen aan. De ziekte komt vaker voor naarmate men ouder wordt, maar is dus niet leeftijdsgebonden. Steeds meer dertigers en veertigers lijden aan deze gewrichtsaandoening. Artrose is een chronische ontsteking die zorg voor een verminderde weerstand van je kraakbeenweefsel dat meer en meer beschadigd wordt.

Twee soorten

Naast artrose bestaan er tal van andere reumatische aandoeningen, die uiteindelijk tot twee soorten zijn terug te brengen. Naast het degeneratieve gewrichtslijden met artrose op kop, is artrose in sommige gevallen ook het gevolg van een stofwisselingsziekte. Degeneratief gewrichtslijden is meestal het gevolg van een mechanische (over) belasting van de gewrichten. Is een stofwisselingsziekte oorzaak van artrose, dan neemt de herstelcapaciteit van je bindweefsel af. Daarnaast spreekt men ook van primaire en secundaire artrose:

 • Primaire artrose:  is het gevolg van een mechanische overbelasting van het getroffen gewricht, en doet zich in de eerste plaats voor in die gewrichten die de zwaarste belasting hebben ondergaan. Dat is vooral het geval met je grote teen, je duim, nekwervels en de wervels ter hoogte van je lage rug. Een slechte houding waardoor de druk op het gewricht niet gelijkmatig is verdeeld kan eveneens aanleiding geven tot het ontstaan van artrose.
 • Secundaire artrose: ontstaat zelfs bij normale belasting van het gewricht, en kan ook het gevolg zijn van stofwisselingsziekten. Secundaire artrose is meestal erfelijk bepaald. Een niet goed behandeld trauma of een ontsteking zijn andere belangrijke oorzaken van secundaire artrose.
 • Overgewicht: is meer en meer oorzaak van artrose.

Symptomen

De eerste slijtageverschijnselen en symptomen van artrose manifesteren zich op relatief jonge leeftijd. Aanvankelijk kan je bindweefsels deze schade nog min of meer herstellen. Dat is er oorzaak van dat zowel de pijn als de vervelende ongemakken van artrose pas wordt ervaren wanneer het kraakbeen onherstelbaar is beschadigd. Dan is het onmogelijk om de structuur van dat gewricht(en) te wijzigen. Een aangepaste behandeling kan dit afbraakproces wél vertragen of zelfs stoppen. De belangrijkste klachten bij artrose zijn:

 • Pijn: artrose begint met lichte gewrichtspijn, die geleidelijk erger wordt en dit meestal in het gewricht zelf. De pijn is vaak het ergst na een periode hebt gerust en dan vooral bij het ontwaken. In een latere fase doet laat de pijn zich ook gevoelen wanneer je stil zit of tijdens je nachtrust
 • Ochtendstijfheid: artrose is oorzaak van stijve gewrichten, vooral ‘s morgens.
 • Gewrichten veranderen van vorm: na enige tijd kan het gewricht van vorm veranderen. Het getroffen gewricht kan niet alleen opvallend breder worden maar zelfs een andere stand aannemen. Er kunnen zelfs pijnlijke uitsteeksels ontstaan.
 • Andere symptomen zijn: krakende en ontstoken en sterk opgezwollen gewrichten die warmer aanvoelen. De pijn neemt toe en de functie van het gewricht neemt af.

Aangepaste voeding

Met een gezonde, gevarieerde en evenwichtige voeding kun je zelf de pijnlijke gevolgen van artrose gevoelig verzachten:

 • Calcium: voeding rijk aan calcium is belangrijk voor sterke en gezonde botten  en gewrichten. Calcium vind je vooral in sardines met graten, in amandelnoten, kruisbloemige groenten en in sesamzaad.
 • Vitamine C: verzacht de pijn, zeker in combinatie met calcium. Belangrijke leveranciers van vitamine C zijn citrusvruchten,  rupsklaver, kiwi, groene bladgroenten, broccoli, tomaten, meloenen,  aardappelen en in vruchten als aardbeien, lychees, guave, rozenbottel, papaja in (zwarte) bessen en in peterselie.
 • Kalium: een mineraal dat het calciumverlies sterk vermindert door de effecten van een te zure voeding te neutraliseren. Bronnen van kalium zijn look, abrikozen, avocado, bananen en zoete aardappelen.
 • Vitamine D: een hoge concentratie aan vitamine D tref je aan in levertraan, lever, eieren. Zonlicht is echter de belangrijkste bron van vitamine D.
 • Vitamine K: bevordert de opname van calcium. Vitamine K is vooral aanwezig in lever en alle groene bladgroenten.
 • Silicium: heeft ook een invloed op de vorming van kraakbeen en vindt men terug in vezels en kraakbeen van kip.
 • Vitamines B6: helpt tegen ontstekingen. Bananen, alle volle granen, peulvruchten, paddenstoelen en lever barsten van vitamine B6.
 • Magnesium: vooral aanwezig in vijgen, donkergroene groenten, volle granen, algen en in avocado.
 • Glucosaminesulfaat: heeft een belangrijke invloed op de vorming van gewrichtskraakbeen en vertraagt de afbraak ervan. Het is verkrijgbaar als voedingssupplement.
 • Verse groenten en fruit: eet dagelijks voldoende verse groenten, fruit en granen en vooral kolen, rode vruchten, peulvruchten en noten. Ze leveren je immers onmisbare vitaminen, mineralen en antioxidanten.
 • Zuivelproducten: eet zo weinig mogelijk eieren en geef de voorkeur aan magere melk, yoghurt en karnemelk.
 • Vlees: eet zo weinig mogelijk vet vlees.
 • Suiker en zout: artrosepatiënten dienen zowel suiker als zout zoveel mogelijk te beperken
 • Vetten: let zowel op de soort als op de hoeveelheid vet. Gebruik bij voorkeur onverzadigde vetten. Dat zijn vetten die in koude toestand nog vloeibaar blijven. Verzadigde vetten worden hard.
 • Verse voeding: eet zoveel mogelijk verse producten en zo weinig mogelijk bewerkte voedingsmiddelen.
 • Verse vis: zet minstens driemaal per week verse vis op je menu. Vis bevat hoge concentraties aan omega 3- vetzuren, doeltreffend bij hart- en vaatziekten, kanker en allerlei reumatische aandoeningen. Vette vis als paling, zalm, makreel, sardines en haring zijn sterke aanraders.
 • Verse gember: bevat verschillende bestanddelen die de pijn in spieren en gewrichten beperkt.
 • Antioxidanten:beschermen je tegen de schadelijke invloed van de vrije radicalen die je ziek maken en je verouderingsproces bevorderen. Vrije radicalen zijn mede verantwoordelijk voor vele chronische aandoeningen waaronder gewrichtsproblemen. Goede antioxidanten voor het in stand houden van de kwaliteit van je kraakbeen zijn Vitamine C, E en beta- caroteen, zink en selenium.Het mediterraans dieet is een absolute aanrader voor diegenen die lijden aan reumatische aandoeningen met artrose op kop
 • Vezelrijke voeding: als volkoren graanproducten zijn aanraders. Zij bevatten een hoge dosis silicium, onmisbaar voor de aanmaak van stoffen die je kraakbeen beschermen.
 • Zure melkproducten: yoghurt, karnemelk, bio- garde en kwark zijn rijk aan calcium, zink, vitaminen A en E en magnesium, een voor een belangrijk voor de vorming van kraakbeen. Wees echter matig met het gebruik van zuivelproducten. Het is immers wetenschappelijk bewezen dat zij een negatieve invloed hebben op reumatische gewrichtsaandoeningen als artrose en artritis.
 • Het mediterraans dieet: is de beste bescherming tegen artrose. In dit gezond dieet staan vis, kruiden, olijfolie en verse groenten en fruit centraal en dat zijn nu juist die voedingsstoffen die je bewegingsapparaat broodnodig heeft om naar behoren te kunnen functioneren.

Word schrijver en verdien geld

Reageer op "Pijn bij artrose verzachten zonder geneesmiddelen"Populaire artikelen

19-02-2013 In badkleding naar de sauna of toch liever bloot?
27-03-2012 Goudvissen zijn oranje, maar ook zwart
23-02-2013 gedicht: liefde
11-09-2012 gezondheid
25-03-2012 Wat kost een dagje naar de sauna?
12-03-2012 Internaliserend en externaliserend gedrag
09-01-2013 Anton Bouwhuis uit GTST - Joep Sertons
17-04-2012 Ik wil niet gebeld worden Bel me niet register
19-12-2012 Actrice Chantal Janzen: Sophie in Divorce
01-02-2013 Grappige feiten: leuke en rare weetjes
08-01-2013 Tim Loderus uit GTST - Beau Schneider
04-01-2013 Ludo Sanders uit GTST - Erik de Vogel
28-03-2012 Eten en spelen in de omgeving van Eindhoven
09-11-2012 Kooktijd spruitjes, hoelang spruitjes koken?
29-03-2012 Sjors uit GTST, maar Inge Schrama komt terug!Nieuwe artikelen

11-12-2018 Dierentuin kortingen
24-11-2018 Hond eet slecht, wat nu?
24-11-2018 Ziekten bij vogels
06-11-2018 Artrose
04-11-2018 De Siberische Husky
22-08-2018 Wat is mediation?
05-03-2018 Moederdag cadeaus suggesties
01-12-2016 Vrij op naam kopen, hoe werkt dat?
01-12-2016 Hoe werkt een opstalverzekering?
30-11-2016 Eerste huis kopen
30-11-2016 Hypotheek informatie
26-11-2016 Kinderkamer Styling tips
26-11-2016 Korting op Theater Tickets?
26-11-2016 Ontbindende voorwaarden overzicht
26-11-2016 Einde rentevaste periode

Vond je dit artikel nuttig?

3 stemmen
Pijn bij artrose verzachten zonder geneesmiddelen


Anderen lazen ook:

Algemeen.info wordt milieubewust gehost door TransIP - Smart and Simple

Login