Wordt schrijver en verdien geld

Edwin Evers en het succes van zijn ochtendshow


29-03-2012 door Het rode mannetje

De populairste en meest succesvolle dj in Nederland is Edwin Evers. Met zijn ochtendshow "Evers staat op" weet hij al ruim 14 jaar een enorm marktaandeel te behalen. Radio 538, de werkgever van Edwin Evers is het grootste radiostation van Nederland, maar heeft dit succes volledig te danken aan Evers. Ieder ander radiostation is op zoek naar de juiste formule om te kunnen concurreren met de ochtendshow van Edwin, toch gaat dit erg moeilijk worden.

Evers staat op

Het radioprogramma van Edwin Evers staat als een huis. Al sinds de start op 1 Januari 1998 is het programma enorm succesvol en er heeft in 14 jaar tijd dan ook geen enkele dip gezeten in dit succes. Regelmatig heb ik nagedacht over hoe een radiostation zo stabiel succesvol kan zijn, maar eigenlijk is het heel simpel. Edwin Evers zelf is stabiel. Zijn sidekick, ook alweer 14 jaar inmiddels Rick Romein is het ook. Ook Niels van Baarlen sluit prima aan op het duo, maar van hem weet ik dan weer wat minder details.

Hoe Evers direct succesvol kon starten

Edwin Evers deed net voordat hij begon in de ochtend op HitRadio Veronica het timeslot 13-16. Niet echt een tijdstip waarop hij het erg naar zijn zin had. Van programmaleider Robert Jensen kreeg hij enige restricties m.b.t. zijn spreektijd. Zijn programma draaide dus voornamelijk om de muziek. Een enkele keer deed hij tussendoor zijn beroemde typetjes van de broertjes de Boer.

Op vrijdagavond presenteerde Edwin Evers samen met Robert Jensen het programma "De Vrijdagavondkeet". Ook Rick Romein(door Robert Jensen Dick Konijn genoemd) deed ook mee in dit programma. In dit programma kon er veel. Jensen en Evers waren erg vooruitstrevend in die tijd. Later is Jensen in de ochtend eigenlijk verder gegaan met deze formule, maar Edwin Evers pakte een andere weg.

Edwin Evers raapte de goede elementen bij elkaar

Niet alles wat Edwin Evers doet is van zichzelf. Zijn typetjes wel. Geniaal en direct een unique selling point voor Edwin. De opzet van zijn programma was echtter grotendeels niet van hemzelf. Toen Evers nog bij Veronica zat, werd de ochtend daar gedaan door Jeroen van Inkel samen met Cobus Bosscha. Het programma was niet succesvol. Dit kwam door de AM frequenties, anders waren ze ongetwijfeld binnen enkele maanden de meest succesvolle ochtendshow van Nederland geweest. Eerlijk is eerlijk. Het programma van Jeroen en Cobus was ronduit geniaal. Enerzijds door de snelheid van van Inkel. Daarnaast de vormgeving. Wat Jeroen van Inkel daarmee kon was uitmuntend, daarnaast was Cobus ronduit uniek. Vaak flauwe grappen die op de juiste manier werden gebracht. Dat Cobus uiteindelijk geen een hele grote is geworden verbaast me nog steeds.

Natuurlijk zag een vakman als Edwin Evers ook wel in dat Jeroen en Cobus op dat moment de beste radio van Nederland maakten. Toen Edwin begin met zijn ochtendshow bij de KRO op 3FM, kon door Cobus mee te nemen twee vliegen in één klap slaan. De ochtendshow van Jeroen zou minder worden en hij zou Cobus hebben. Op dat moment de beste sidekick van Nederland.

Evers deed het. Hij nam niet alleen Cobus mee, maar ook Rick Romein en de formule van de ochtendshow van Jeroen van Inkel. Daar voegde hij zijn typetjes aan toe en daarnaast veel van zijn eigen persoonlijkheid. Een jongensdroom was voor Evers in vervulling gegaan. Een eigen ochtendshow met alle belangrijke elementen. Natuurlijk moest Evers wennen, maar succes was eigenlijk een zekerheid.

Edwin Evers, het belangrijkste ingrediënt voor een radiostation

In enkele jaren tijd bouwde Edwin zijn ochtendshow uit tot een groot succes. Ondanks dat alles aanwezig was om er een succes van te maken en hij hierbij best veel aan Jeroen van Inkel te danken had, werkte Evers er hard voor. Zijn programma klopte gewoon. Er was niets onvoorspelbaars aan, want iedere dag kon je wakker worden en bijgepraat worden over het laatste nieuws. Dit nieuws wordt ook vandaag de dag nog gebracht met de nodige humor, maar wel binnen bepaalde grenzen. Het programma van Edwin Evers heeft hierdoor een lage iriitatiefactor. Dat laatste is erg belangrijk om op de radio een hoog marktaandeel te krijgen.

Na 2,5 jaar de ochtendshow op 3FM gedaan te hebben verhuisde Evers met zijn team naar Radio 538. Iedereen sprak over zijn torenhoge salaris, maar 538 betaalde dit maar wat graag. Men wist dat het aantrekken van Edwin Evers een veelvoud zou opleveren aan reclame inkomsten. Jeroen van Inkel ging de middag doen op Radio 538, zo was de cirkel rond. Het kon niet anders of Radio 538 zou een succes worden en dat werd het ook.

De factor gewenning

Evers staat op zat goed in elkaar. Een belangrijke factor die Edwin Evers al snel kon bewerken was de gewenning van de luisteraar. Mede door de laagdrempeligheid van zijn programma, had hij al snel het effect bereikt dat het programma hoorde bij de dag van de luisteraar. Hierdoor kon hij redelijk veilig overstappen naar Radio 538, maar ook toen net na de overstap Cobus Bosscha het team verliet, was dit natuurlijk wel even slikken, maar kon de schade beperkt blijven.

Door de factor gewenning, maar ook door de perfecte formule en het vakmanschap van het team van Evers staat op, kan het programma nog jarenlang doordraaien. Een voorbeeld hoe je op een slow medium als radio, toch snel iets succesvols neer kan zetten dat ook nog eens lang standhoudt.


Word schrijver en verdien geld

Reageer op "Edwin Evers en het succes van zijn ochtendshow"Populaire artikelen

02-04-2012 Eten met Pasen: gerechten met ei
12-03-2012 wat kost een waterontharder?
21-01-2013 Carly Wijs: Tamar in Divorce
18-04-2012 Moederdag gedichten voor peuters
10-04-2012 Vette vissoorten: Welke vis is vette vis?
09-10-2012 Badkamer voegen: voegen verwijderen
21-01-2013 Pasta koken: hoe lang moet pasta koken?
07-03-2013 Verlaging BTW in de bouw: wanneer 6 btw regeling?
11-04-2012 Kooktijd van broccoli: hoe lang moet broccoli
13-01-2013 Actrice Fockeline Ouwerkerk: Merel uit Divorce
15-01-2013 2 beeldschermen op 1 pc - Twee monitoren
12-03-2012 Internaliserend en externaliserend gedrag
03-04-2012 Gras onderhoud in het voorjaar: tips voor mooi
26-02-2013 Met korting naar sauna Elysium in Bleiswijk
31-03-2012 Sauna en menstruatie. Ongesteld de sauna inNieuwe artikelen

27-01-2015 De Bever bijzondere blokhutten
22-01-2015 Brabantia outlet - altijd uitverkoop
13-01-2015 Spouwmuurisolatie
13-01-2015 Raamfolie
30-12-2014 De juiste kantoormeubelen verhogen de productie
15-12-2014 zadelkrukken priv├ę en op het werk
27-10-2014 Peru Vakantieland
15-06-2014 Tabouret Benelux voor uw betaalbare kapperskruk!
14-06-2014 Tabouret Benelux voor uw comfortabele taboeret!
23-04-2014 Het nieuwe werken invoeren in Uw bedrijf.
27-03-2014 Waterontharder stopt kalkaanslag - zonder zout!
12-02-2014 Kortingscode Landal Greenparks, boek met korting
27-01-2014 Korting Pretpark | Korting Bobbejaanland
27-01-2014 Korting Pretpark | Korting Ponypark Slagharen
22-12-2013 goede bureaustoel verdient zich terug

Vond je dit artikel nuttig?

4 stemmen
Edwin Evers en het succes van zijn ochtendshow


Anderen lazen ook:

Algemeen.info wordt milieubewust gehost door TransIP - Smart and Simple

Login