Wordt schrijver en verdien geld

Flevo: a trip down memory lane


07-02-2013 door Wiezeboe

De eerste keer dat ik naar Flevo ging was in 1990, toen ik net 18 was geworden. De jeugdgroep van de kerk had geen zin om te gaan, dus ging ik met een groep van Youth for Christ Leeuwarden. We hadden besloten om een Zomerzwerfkaart voor de bus te kopen, zodat we goedkoop konden reizen. De optredende artiesten van dat jaar die ik me nog herinner zijn Whitecross, Darrell Mansfield, Charlie Peacock, Larry Howard, Newsboys, Changed (met een Harley Davidson op het podium!) en de REZ band. Een aantal van deze muzikanten hield ook nog een leuke jamsessie.

Het jaar daarop had ik voor het eerst de OV-studentenkaart en dus kostte de reis me geen cent. Ik had een vriendengroep uit de omgeving van Almelo, waar ik bij ging staan met de tent. Het was een mooi festival, vooral vanwege Stryper (hoewel de zanger er toen niet was vanwege longontsteking, maar de gitarist bleek bijna net zo goed te kunnen zingen!), maar ik herinner me ook de band Brighton (we zouden de bassist van die band interviewen, maar toen we de recorder hadden gehaald was hij 'm gesmeerd), het naieve zangeresje Julie Miller en de rappers van P.I.D. (Preachers in Disguise, met knalgele regenjassen aan).

1992 was voor mij vooral leuk vanwege optredens van Novella en Seventh Angel. Maar ook Undercover gaf een leuke show. Er vielen dat jaar helaas een paar flinke regenbuien.

Na drie keer het festival meegemaakt te hebben als 'gewone' gast, leek het me leuk om ook eens medewerker te worden. In 1993 zat ik bij de elektro-ploeg. Dat hield in dat ik de maandag van tevoren al aanwezig moest zijn voor opbouw. We moesten gaten in de grond boren om palen in te zetten, waar de verlichting langs de paden aan kwam te hangen. Tijdens het festival hadden we storingsdienst. Memorabele bands waren Guardian, Seventy Sevens, NLM en Decision-D. Tevens maakte ik kennis met bandleden van de Duitse powermetalbands Lightmare en Seventh Avenue. Ook leerde ik een Duitser kennen, met wie ik later veel contact heb gehad omdat hij een eigen blad uitgaf en omdat we dezelfde muzieksmaak hadden.

Medewerker zijn was me op zich wel bevallen, maar ik wilde niet elk jaar bij de elektro, dus besloot ik in 1994 om bij de info-tent te gaan werken. Er kwamen veel mensen met soms heel domme vragen, waaronder veel Duitsers die de telefonische landcode van Duitsland niet wisten. Wat artiesten betreft was dit mijn beste Flevo ooit, met o.a. Jerusalem, Whiteheart, Sixpence None the Richer, Whitecross, Iona en Steve Taylor.

In 1995 verhuisde het Flevo festival naar een vliegveld bij Eindhoven. De periode voorafgaand aan het festival was heel warm en droog geweest, zodat de grond keihard geworden was. Ik had dat jaar een 'nieuwe' tent gekocht bij de Kringloop, zonder haringen. Ik had goedkope kunststof haringen gehaald, maar die waren met geen mogelijkheid in de harde grond te krijgen. Gelukkig kon ik een paar goeie haringen en een rubber hamer lenen van andere festivalgangers. Ik was weer vrijwilliger, deze keer bij het Kunstcafé, als catering medewerker. Muzikaal deed ik dat jaar een bijzondere ontdekking: de Canadese band One Hundred Days, waar ik later alle cd's van heb gekocht. En het is niet eens een metalband! Verder leuke optredens van o.a. Bride, Imagine This en Prayer Chain.

In 1996 had ik zin om weer eens gewoon als gast naar Flevo te gaan. Eindelijk kwam een van mijn favoriete bands op Flevo: Tourniquet! Eigenlijk waren ze zo'n 5 jaar te laat, maar dat mocht de pret niet drukken. Helaas had de organisatie de populariteit van Tourniquet nogal onderschat, want de band stond ingepland aan het begin van de vrijdagavond en mocht dus maar heel kort spelen (als ik me goed herinner een dik half uur). Daarom stonden de fans halverwege het optreden van de volgende band (Johnny Q. Public, overigens ook een prima optreden!) nog steeds te schreeuwen om Tourniquet. Wel sneu, want JQP had toen geen leuke tijd op Flevo. Ook leuk om te vermelden is dat Colorplay, de band van mijn goede vriend Theo, ook mocht optreden in een grote tent.

Van mijn daarop volgende Flevo weet ik me muzikaal weinig te herinneren, alleen dat Jerusalem op herhaling was, net als Iona. Verder een memorabel gezellig tent-optreden van Over the Rhine. Ik was dat jaar met een groep van de PKN-kerk in een toerbus gereisd, maar ik ging met mijn tent bij een Duitse groepering staan die zichzelf Jesus Freaks noemden. Die Duitse vriend waar ik het over had zat daar ook bij. Later dat jaar ben ik nog naar zijn bruiloft geweest in Nürnberg.

Op Flevo 1998 voelde ik me een beetje een buitenbeentje. Ik was 26 en nog steeds een rasechte headbanger, al was mijn muziek al lang niet meer populair. Ik gaf me echter wel bij de groep en zij sleepten me mee naar optredens van o.a. Three Crosses (best leuke band ook nog!) en Delirious?

Helaas kon ik in 1999 niet aanwezig zijn op Flevo. Dat jaar kreeg ik voor het eerst kabel-internet, zodat ik het optreden van The O.C. Supertones nog gedeeltelijk kon bekijken op de live-stream. De technologie van het streamen was toen helaas nog niet zo perfect en kabel-internet had ook zijn tekortkomingen, dus lukte het helaas niet om het hele optreden te zien.

In 2000 verhuisde Flevo weer, dit keer naar een mooi landgoed bij Liempde. Muzikaal geen echte hoogvliegers voor mij, alleen de onbekende band Monk sprong er enigszins uit. Wel een grappig optreden van de Duitse deathmetalband Noiz, waar iemand van de Jesus Freaks bij speelde.

Het jaar daarop was voor mij weer weinig memorabel, alleen de terugkeer van Tourniquet. Deze keer mochten ze wel langer spelen, maar het optreden zelf had beter gekund.

Flevo bestond in 2002 precies 25 jaar. Dat moest worden gevierd met grote namen! Helaas had de organisatie niet begrepen wat precies grote namen waren, want de grote knaller van dat jaar was Kevin Max (een zanger van DC Talk). Tijdens zijn optreden liepen veel mensen bij het hoofdpodium vandaan, omdat hij nogal wat sterallures had. Jammer. Wat ik nog wel leuk vond was Selfmindead.

2003 was een leuke Flevo voor mij. Ik sliep bij mijn beste vrienden in een tent (waarin we elk een eigen compartiment hadden) en er waren een paar leuke snoeiharde bands, waaronder Extol, Slechtvalk en Seventh Avenue. In een gekke bui lieten we ons opmaken als Kiss en zijn zo op de foto gegaan.

In 2004 moest ik Flevo helaas weer aan me voorbij laten gaan. Als ik het goed heb is Seventh Avenue dat jaar nog terug geweest.

Op Flevo 2005 speelde maar één band waar ik voor naar het festival wilde, namelijk Narnia. Ik ben toen maar een dagje geweest, maar dat dagje was dan ook wel erg de moeite waard! Narnia bleek een heel energieke liveband, met een zanger die het publiek geweldig wist te bespelen.

2006 was voor mij weer een misser.

Het festival bestond in 2007 alweer 30 jaar en ook dat moest natuurlijk worden gevierd. Deze keer wist de organisatie (die inmiddels was overgegaan in handen van het EO-programma XNoizz) wel een aantal bekende namen te boeken, waaronder Michael W. Smith en Rebecca St. James. Er was een heuse metalnight, met o.a. Crimson Moonlight, Taketh en Narnia.

In 2008 ging ik naar Flevo met mijn toenmalige vriendinnetje. Zij wees me erop dat we gratis naar het festival konden, als we bij de parkeerwacht gingen. Het was lang geleden dat ik het festival had meegemaakt als medewerker, dus dit leek me wel weer eens leuk. Helaas hebben we redelijk veel van het festival moeten missen, maar we hebben wel een leuke tijd gehad bij de parkeerwacht en toch nog een paar leuke bands gezien, te weten Tourniquet (met de bassist van Stryper als gastmuzikant!) en de punkband MxPx.

Flevo 2009 was mijn allerlaatste keer. Mijn favoriete artiest Neal Morse was geboekt, naast o.a. HB en Newsboys. Het optreden van Neal viel helaas in het water, dat was het enige optreden waarbij het heel hard regende. Als fan liet ik me daardoor echter niet weerhouden, dus stond ik met een regenponcho en paraplu te genieten. Gelukkig kwam Neal later nog een keer in een grote tent (die nog te klein bleek te zijn). Het optreden van HB was prachtig, met vuurwerk en een orkestje.

Dit waren vooral mijn muzikale herinneringen aan het Flevo festival. Natuurlijk was er naast muziek nog veel meer te beleven, zoals theater, sport, kunst, lezingen, discussies, films, markt en bekende sprekers en daar heb ik ook de nodige herinneringen aan (bijv. in 2003 met Jan Peter Balkenende). Maar voor mij ging Flevo toch voornamelijk over muziek.


Word schrijver en verdien geld

Reageer op "Flevo: a trip down memory lane"Populaire artikelen

10-04-2012 Vette vissoorten: Welke vis is vette vis?
19-02-2013 In badkleding naar de sauna of toch liever bloot?
27-03-2012 Sauna en kinderen: mag mijn kind in de sauna?
11-06-2012 Keukenmontage: keuken monteren door keukenmont
08-02-2013 Bloemen voor valentijn en hun betekenis
25-03-2012 Geld over? Investeer in je toekomst!
24-03-2012 Diederik Samson is een draaideurcrimineel
09-11-2012 Kooktijd koolrabi, Hoelang moet koolrabi koken
27-01-2013 Harpert Michielsen: Emiel Russell uit Divorce
17-04-2012 Ik wil niet gebeld worden Bel me niet register
14-04-2012 Gezellig uit eten Eindhoven: Butler & Co
04-01-2013 Janine Elschot uit GTST - Caroline De Bruijn
28-03-2012 Eten en spelen in de omgeving van Eindhoven
18-04-2012 Moederdag gedichten voor peuters
06-09-2012 ADHD bij KinderenNieuwe artikelen

11-12-2018 Dierentuin kortingen
24-11-2018 Hond eet slecht, wat nu?
24-11-2018 Ziekten bij vogels
06-11-2018 Artrose
04-11-2018 De Siberische Husky
22-08-2018 Wat is mediation?
05-03-2018 Moederdag cadeaus suggesties
01-12-2016 Vrij op naam kopen, hoe werkt dat?
01-12-2016 Hoe werkt een opstalverzekering?
30-11-2016 Eerste huis kopen
30-11-2016 Hypotheek informatie
26-11-2016 Kinderkamer Styling tips
26-11-2016 Korting op Theater Tickets?
26-11-2016 Ontbindende voorwaarden overzicht
26-11-2016 Einde rentevaste periode

Vond je dit artikel nuttig?

3 stemmen
Flevo: a trip down memory lane


Anderen lazen ook:

Algemeen.info wordt milieubewust gehost door TransIP - Smart and Simple

Login