Wordt schrijver en verdien geld

Wat gaat er om in het denken van nudisten?


15-11-2012 door Het rode mannetje

Ze zijn er ook in Nederland. Mensen met een nogal vreemde vrijetijdsbesteding, namelijk het rondwandelen in hun blootje over een strand, of door een sauna-park. Enigzins vreemd is dit gedrag wel als je het mij vraagt. Ik maak me dan ook ernstig zorgen over dit soort mensen die de aanhoudende drang hebben hun geslachtdelen in contact te laten zijn met de wijde wereld tijdens een strandbezoek.

Naaktuurtjes in zwembaden

Vroeger bij ons in de stad waar ik ben opgegroeid waren er een aantal keer per week van die vreemde uurtjes naaktzwemmen in het zwembad. Ik verbaasde me er als kind al over dat er publiek was die graag meedeed aan deze dingen. Daarnaast vond ik het niet zo'n fris idee dat we met schoolzwemmen van hetzelfde water gebruik maakten.

De blote gedachten achter nudisme en naturisme

Doordat ik niet goed begreep wat de gedachten waren achter dit naakt rondwandelen e.d. ben ik me eens gaan verdiepen in hoe deze blootlopers er nu toe kwamen over te gaan op dit soort daden. Ik lees zaken als één worden met de natuur. Vrijheid ervaren e.d. maar toch gaat het mijn begrip te boven waarom dit voelt als vrijheid. Daarnaast lees ik op websites van naturisten en nudisten ook zaken als "Ik was een verborgen naturist". Sorry, maar dit gaat echt mijn pet te boven.

Steeds meer mensen die naar de sauna gaan

Ook op deze website lees ik steeds artikelen over hoe lekker de sauna wel niet moet zijn. Het zou best wel kunnen dat dit lekker is, maar al die blote mensen om me geen zou het voor mij niet bepaald lekker maken om eerlijk te zijn. Het schijnt dat ca. de helft van de bevolking tegenwoordig al dan niet vrijwillig, of getart door enige sociale druk een bloot wellness dagje houdt. Vreemde hobby als je het mij vraagt. Wellicht is er iemand die hieronder kan reageren en mij kan uitleggen waarom mensen dit lekker vinden.


Word schrijver en verdien geld

Bertje schreef op 16-11-2012 om 12:12

Ik denk dat het toch een vorm van exhibitionisme is. Het enige verschil is dat nudisten daar een sociaal geaccepteerde uitlaatklep voor zoeken. Naakstranden en sauna's bieden dan een aardig excuus om de onderdrukte neiging tot exhibitionisme te botvieren. Daarnaast moet gezegd zijn dat met name sauna's vol zitten met vieze mannetjes die onder het mom van 'gezondheid' daar lekker liggen te genieten van al dat loslopend bloot. 't Is maar waar je van houdt, denk ik dan. Zelfs in Finland, HET land van de sauna's, is het niet toegestaan om je naakt in openbare sauna te vertonen. Dat doe je dan maar lekker thuis in je eigen sauna. Maar u heeft volkomen gelijk: Het is ook niet normaal, eigenlijk.

Sharon schreef op 17-11-2012 om 12:43

Naakt badmintonnen is niet normaal

Ik ben ooit een dag op zo'n naaktcamping geweest. De ouders van een vriendin van mij stonden daar. Nu heb je als vrouw één geluk. Als je ongesteld bent, mag je je bikinibroekje aanhouden. Ik zei dus maar dat ik ongesteld was. Wat je allemaal wel niet zien daar. Mensen badmintonnen met elkaar in hun blootje en zo. Alles flapt echt alle kanten op.

Erik schreef op 17-11-2012 om 02:57

laat ze toch...

Ik begrijp het probleem niet: het menselijk lichaam is toch mooi? Als deze mensen er plezier aan hebben om in hun blootje door het bos te hollen zou ik zeggen: laat ze! En ja Sharon, als je in je blootje gaat sporten flapt er van alles alle kanten op, goh, verbaast je dat? Ik ben geen nudist, maar ik kan me wel voorstellen waarom mensen dat leuk vinden.

Harrie Vangangelt schreef op 17-11-2012 om 09:40

Och, laat ze toch...

Och, laat ze toch. Al die mensen die wat vinden van het naturisme zonder de moeite te nemen om het zelf te ervaren. Ze fantaseren er een hoop op los en schrijven er een aantal motieven aan toe die alleen maar uit hun eigen gedachten ontspruiten. De fantasie zit in de gedachten van de geklede. Ik zou zeggen, praat eens met naturisten om te achterhalen wat hun drijfveren zijn. Of nog beter, ervaar het zelf hoe het is om je niet meer druk te hoeven maken over je uiterlijk voorkomen. Kleren maken de man. Bloot slaat dood.

Tekke schreef op 18-11-2012 om 08:38

Wat is normaal?

Voor velen is dat blijkbaar menselijke gevoelens en vrijheid te laten onderdrukken door opgelegde normen wegens commercie, religie, het recht van de sterkste enz. Een mens mag hierbij niet meer trots zijn en genieten om wat hij of zij fysiek en geestelijk vanuit de bron is, sterker nog men walgt van eigen vlees en bloed. Er is dan ook niet voor niets zoveel ellende op deze aardkloot. Ik voel mij vrij, trots en normaal vanuit de bron, bloot als naturist zoals de mens geboren en bedoeld is. Respect voor medemens en natuur.

Nieck schreef op 18-11-2012 om 10:37

Wat is normaal?

Tekke, dat heb je goed onder woorden gebracht!!

Carla Verburgh schreef op 18-11-2012 om 03:27

Onbegrijpelijk dat er mensen zijn die een afkeer hebben van het eigen gewone menselijke bloot. Kleding is er voor de kou. Als er geen kou is en je hebt geen kleren nodig voor je werk moet de mens gewoon naakt kunnen zijn. Net als dieren. Daar zie je ook vaak de geslachtsdelen van. En niemand vindt dat gek. De mensheid heeft zijn eigen soort het recht ontnomen om naakt door het leven te gaan. Dat kledingdragers dat exhibitionistisch vinden zit in hun eigen hoofd. Ik weet voor mezelf waarom ik geen kleding aan wil als dat niet nodig is. En dat is niet voor de seksuele kick want er heerst nergens zo'n ontspannen seksloze sfeer als op een naturistenterrein of saunacomplex. Juist als mensen nog wat aanhebben raken sommige mensen opgewonden. Waarom weet ik ook niet want bij iedereen zit hetzelfde op dezelfde plek. En juist door die "spanning" van het verboregn lichaam ontstaan zedendelicten. Stel dat de verzorgers en dokters ook zo idioot over bloot denken. Dan wordt er niemand meer geopereerd of verzorgd. Mensen wees toch eens trots op ons eigen lichaam. Dat zijn toch mooie kunstwerken?

Het rode mannetje schreef op 20-11-2012 om 01:59

Naaktlopen is gewoon gek

He Carla, ik lees zelfs dat je schrijft over kledingdragers. Volgens mij is kleding dragen de normale standaard der mensheid hoor. Dat van die sexloze sfeer kan ik me wel enigzings voorstellen moet ik eerlijk zeggen. Toch begrijp ik er nog steeds niets van dat jullie het zo lekker vinden om in je nakie rond te lopen. Is er iemand die het me kan laten begrijpen?

naturist schreef op 20-11-2012 om 02:31

Er zijn in Nederland meer dan 2 miljoen, merendeels gezinnen met kinderen, mensen die wel eens naakt recreeëren; op het strand - op vakantie - in de sauna. Vind je die dan allemaal 'gewoon gek", of denk je dat het misschien een goed idee zou zijn om je geest eens open te stellen?

10 Carla Verburgh schreef op 20-11-2012 om 06:52

Het klopt dat kleding dragen de normale standaard is, rode mannetje, maar daar een paar mensen een lange tijd geleden mee begonnen. En wat je als kind meekrijgt, zowel thuis als in je omgeving, blijft in meeste gevallen de norm voor de rest van je leven. Vooral een geloof is zoiets. En dingen die de meerderheid doen worden dan vanzelf de norm. Zoals ik al eerder noemde het douchen in onderbroek. Het vervelende is dan vaak dat die meerderheid, wat eigenlijk meelopende kuddedieren zijn, op den duur geen begrip meer hebben voor mensen die over bepaalde dingen (nog) anders(lees:zelf) durven denken. Die verwachten dan maar dat anderen zich aanpassen aan de meerderheid. Maar er zijn ook minderheden die toch graag hun eigen visie of levensstijl willen houden. Zoals ook de hoofddoekdragers. Die spreken zelfs van discriminiatie als iemand er iets van zegt. Wij naturisten blijven in tegenstelling tot mensen die zich "anders" kleden dan de meerderheid wel op gebieden die speciaal voor ons zijn genaakt, zoals naaktstranden e.d. Rode mannetje, ga gewoon eens de volgende zomer naar een naaktstrand en gooi die kleren eens uit en ga de hele dag lekker in je blootje lopen en zwemmen. Zoals vele mensen die het voor het eerst deden zul ook jij je afvragen waarom je dat niet eerder gedaan hebt. Dus niet een kwartiertje maar de hele dag.

11 Dox Doigts schreef op 20-11-2012 om 07:49

Afwijkend gedrag is normaal?

* Het blote mannetje Ze zijn er ook in Nederland. Mensen met een nogal vreemde vrijetijdsbesteding, namelijk het rondwandelen in lapjes stof over een strand, of door een sauna-park. Enigzins vreemd is dit gedrag wel als je het mij vraagt. Ik maak me dan ook ernstig zorgen over dit soort mensen die de aanhoudende drang hebben hun lichaam af te sluiten van de wijde wereld tijdens een strandbezoek. * Gekleed zwemmen in het zwembad Vroeger bij ons in de stad waar ik ben opgegroeid namen we eens in de zoveel tijd deel aan die vreemde uurtjes met zwemmen in het zwembad met kleren aan. Ik verbaasde me er als kind al over dat er publiek was die graag meedeed aan deze dingen. Daarnaast vond ik het niet zo'n fris idee dat we met schoolzwemmen van hetzelfde water gebruik maakten. Ze lopen eerst een hele poos zweet te verzamelen in hun zwemkleding om dat dan uit te spoelen in ons zwemwater. * De geklede gedachten achter textiel Doordat ik niet goed begreep wat de gedachten waren achter dit gekleed rondwandelen e.d. ben ik me eens gaan verdiepen in hoe deze texielisten er nu toe kwamen over te gaan op dit soort daden. Ik lees zaken als, je total paranoia schamen voor je uiterlijk. Kijken naar anderen en fantaseren en giechelen over wat ze te verbergen hebben. Elkaar zo belachelijk mogelijk maken. Helemaal doordraaien als ze ergens een stukje tepel zien of een flits van een bil e.d. maar toch gaat het mijn begrip te boven waarom dit voelt als spannend. Daarnaast lees ik op websites van texielisten ook zaken als "Ik ga met een zwembroek aan onder de douche". Sorry, maar dit gaat echt mijn pet te boven. * Steeds meer mensen die naar de sauna gaan Ook op deze website lees ik steeds artikelen over hoe lekker de sauna wel niet moet zijn. Het zou best wel kunnen dat dit lekker is, maar al die mensen in zwemkleding, al die zweet vasthoudende en dus stinkende mensen om me heen zou het voor mij niet bepaald lekker maken om eerlijk te zijn. Het schijnt dat ca. de helft van de bevolking tegenwoordig al dan niet vrijwillig, of getart door enige sociale druk een gekleed wellness dagje houdt. Vreemde hobby als je het mij vraagt. Wellicht is er iemand die hieronder kan reageren en mij kan uitleggen waarom mensen dit lekker vinden.

12 Harrie Vangangelt schreef op 20-11-2012 om 10:13

Het naturisme begrijpen

Rood mannetje. Niemand, behalve jij zelf, kan jou het naturisme laten begrijpen. Er is maar een enkele manier en dat is het zelf ervaren. Alleen dan overwin je de angst om je je helemaal bloot te geven. Pas als je die angst overwonnen hebt begrijp je het naturisme. Ik kan er alleen maar het volgende aan toevoegen. Achteraf vraag je je zelf af waarom je ooit die angst hebt gehad.

13 Carla Verburgh schreef op 21-11-2012 om 04:32

Leuk en goed geschreven, Dox Doigts. Je mag je nu het groene mannetje noemen, haha.

14 Dox Doigts schreef op 21-11-2012 om 11:32

Dank u, dank u. :-)

15 Tekke schreef op 22-11-2012 om 08:09

Vandaag sauna-dag, Beauty sauna Peize, een aanrader!!! Als sluitstuk de opgieting van 15:00 uur: als blote haringen in een ton, geweldig, wat een heerlijke ervaring en dan begrijp je pas dat textielisten zich een roodmannetje noemen en dox doigts in naam van gelijkgezinden een groen mannetje mag heten…. 1974: Boer o boer wordt timmerman en leer de wereld kennen…. 2012: Textielist wordt naturist en leer de mensheid kennen vanuit de bron van haar bestaan!

16 Harrie Vangangelt schreef op 23-11-2012 om 06:02

Begrijpen

Rood mannetje. Hier iets wat helpt om het te begrijpen. http://blog.willemeinhofland.nl/tag/naturisme/ Ik vond het zo herkenbaar dat ik er tranen van in mijn ogen kreeg toen ik het las.

17 Joop schreef op 29-12-2012 om 02:05

Waarom kleren dragen als dat niet nodig is?

Ik onderschrijf de reactie van Carla Verburgh (18-11-2012 om 04:27) volledig. Ik ben sinds 1984 naturist en vind het erg vreemd dat mensen badkleding aantrekken als dat niet nodig is, bijvoorbeeld tijdens het zwemmen en zonnen. We zijn tegenwoordig zo paranoia over ons eigen lichaam geworden dat we zelfs in de sportschool niet meer bloot durven te douchen (zouden ze thuis onder de douche soms ook wat aantrekken?). Ik begrijp daar niets van. Wat is er in hemelsnaam verkeerd aan ons lichaam? Wat deugt er niet? Waarom schaam je je? Dat zou ik wel eens van textilisten willen weten, maar ik ben bang dat de argumenten om dat uit te leggen al snel uitgeput raken.

18 Nick van Tuijn schreef op 08-01-2013 om 10:09

Ik vind het oprecht jammer on te lezen hoe fel mensen kunnen reageren op naaktheid, zoals de schrijver van dit stuk. Ik zou er uren over kunnen uitweiden hoe normaal bloot in mijn ogen zou moeten zijn en hoe fijn ik het vind. Het blog van Willemein Hofland dat Harrie Vangangelt hierboven noemt, spreekt echter boekdelen. Het is juist het kunnen doen wat je graag wilt, zonder beperkingen te worden opgelegd die helaas in de cultuur zijn ontstaan. Het is juist het gevoel dat je niet raar gevonden wordt als je het doet. Het is het los kunnen zien van naakt en seksualiteit; met iemand om kunnen gaan zoals geklede mensen met elkaar omgaan terwijl je naakt bent; om te ervaren dat het naakt zien van een meisje helemaal niet zo interessant is en dat zij ook niet anders met je omgaat omdat je naakt bent. Het is het mogen zijn wie je bent, want je kunt letterlijk niets meer verbergen. Ik zou graag de opvatting uit het hoofd van mensen willen weghalen die naakt raar vinden, niet naakt gezien willen worden of anderen niet naakt willen zien. Ik denk dat het juist voor hen bevrijdend zou werken om naakt niet meer raar te vinden. Maar misschien is dat wel net zo moeilijk als mij ervan te overtuigen dat naakt niet normaal is.

19 Anja vd Linden schreef op 14-10-2013 om 09:43

Hoezo gek ??

Hoi. Ik denk echt dat mensen een verkeerd beeld hebben. Mijn ouders gingen altijd al naar een naturistenstrandje. Toen ik jong was had ik eigenlijk niks in de gaten, maar mettertijd werd ik me meer bewust. Nu ben ik 17, en ik ga graag naar de sauna met mijn ouders, ook lopen we thuis lekker bloot. Niks geen gekke dingen, het is bij ons gewoon, mijn ouders lopen naakt en ik ook. Het is gewoon een levenswijze.

20 Jan Stemerdink schreef op 19-07-2015 om 02:12

Fantastisch stuk van Willemein Hofland

Het door Harrie Vangangelt (23-11-2012) en Nick van Tuijn (08-01-2013) genoemde artikel van Willemein Hofland is nu te lezen op http://www.naturistenforum.be/content/vrijheid . Mijn ideeën over naturisme en nudisme vind je op https://janstemerdink.wordpress.com/category/naturisme/ . (Rare jongens, met die zwembroeken.)

Reageer op "Wat gaat er om in het denken van nudisten?"Populaire artikelen

17-04-2012 Ik wil niet gebeld worden Bel me niet register
19-02-2013 In badkleding naar de sauna of toch liever bloot?
10-12-2012 Ben jij hsp - hoogsensitief?
21-05-2012 Betekenis Lucas, wat betekent de naam Lucas?
30-11-2016 Hypotheek informatie
15-01-2013 2 beeldschermen op 1 pc - Twee monitoren
24-03-2013 Drinkwater ontkalken: hoe veilig is het?
28-01-2013 Jef Alberts uit GTST - Bartho Braat
12-03-2012 Internaliserend en externaliserend gedrag
10-04-2012 Vette vissoorten: Welke vis is vette vis?
16-03-2012 Wordt Schumacher wereldkampioen in 2012?
10-12-2012 Goedkope spijkerbroeken - Merkspijkerbroeken
03-04-2012 Gras onderhoud in het voorjaar: tips voor mooi
03-04-2012 Betekenis Emma, wat betekent de naam Emma?
24-04-2012 Melkglas keuken: achterwand van melkglasNieuwe artikelen

11-12-2018 Dierentuin kortingen
24-11-2018 Hond eet slecht, wat nu?
24-11-2018 Ziekten bij vogels
06-11-2018 Artrose
04-11-2018 De Siberische Husky
22-08-2018 Wat is mediation?
05-03-2018 Moederdag cadeaus suggesties
01-12-2016 Vrij op naam kopen, hoe werkt dat?
01-12-2016 Hoe werkt een opstalverzekering?
30-11-2016 Eerste huis kopen
30-11-2016 Hypotheek informatie
26-11-2016 Kinderkamer Styling tips
26-11-2016 Korting op Theater Tickets?
26-11-2016 Ontbindende voorwaarden overzicht
26-11-2016 Einde rentevaste periode

Vond je dit artikel nuttig?

7 stemmen
Wat gaat er om in het denken van nudisten?


Anderen lazen ook:

Algemeen.info wordt milieubewust gehost door TransIP - Smart and Simple

Login