Wordt schrijver en verdien geld

Waarom helemaal bloot in de sauna?


21-03-2012 door Fleur

Er zijn genoeg mensen die voor het eerst naar de sauna gaan en even aan het idee moeten wennen dat dit over het algemeen naakt gebeurd, want daar sta je dan in je blootje, midden tussen allemaal vreemden. Toch is naakt recreëren in de sauna heel normaal en eigenlijk let niemand op elkaar. Er is ook niets seksueels aan en naakt gebruik maken van de sauna is veel hygiënischer dan met badkleding aan.

Help! Voor het eerst naakt in de sauna

Veel mensen zullen deze gedachten hebben als ze voor het eerst naar de sauna gaan. Ik moet de hele dag in mijn nakie lopen en iedereen kan het zien. Toch is het voor de mensen die regelmatisch naar een sauna- of beautycentre gaan, de normaalste zaak van de wereld. Je zult merken dat je er binnen 10 minuten aan gewend bent.

Wat moet ik meenemen naar de sauna?

Behalve als je op een badkledingdag gaat, in ieder geval alvast geen badkleding, maar wat neem je wel mee naar een beautycentrum?

  • Een badjes (Deze kun je meestal ook huren).
  • Een paar fijne badslippers.
  • Handdoeken.

Eigenlijk heb je in de sauna niet veel meer nodig, dan genoemd in bovenstaande lijst.

Waarom is naakt in de sauna prettiger dan met badkleding?

Ervaren saunagangers zullen altijd beamen dat naakt prettiger is dan met badkleding. Hiervoor zijn een aantal goede redenen:

  • Badkleding in de sauna is onhygiënsch. In de sauna ga je namelijk enorm zweten, dit trekt in je badkleding. Als je later, een zwembad, bubbelbad of dompelbad ingaat, komt het zweet daarin terecht. Niet echt heel fris voor andere saunabezoekers.
  • Badkleding voelt niet prettig als je heftig zweet. Het beklemt. Ook horloges en sieraden zijn niet prettig om om te hebben.
  • Badkleding wordt erg heet. In de sauna wordt het soms wel ruim 90 graden. Hier heb je geen last van doordat de lucht in de sauna heel droog is. Als je badkleding aanhebt, kom je telkens in contact met hele hete stof. Dit is niet prettig.
  • Met badkleding aan kan je minder goed afkoelen. Wij kunnen tijdelijk de hitte van de sauna verdragen, maar het is belangrijk om erna wel heel goed weer af te koelen.

Hoe stap ik over mijn eerste saunaschaamte heen?

Eigenlijk door gewoon te gaan. De meeste mensen gaan ook voor het eerst naar de sauna als ze bijvoorbeeld op een vakantiepark verblijven waar er één te vinden is. Dit zijn vaak de wat kleinere sauna's en hier kom je minder mensen tegen. Als je het eng vind om in je blootje rond te lopen zijn dit goede sauna's om mee te beginnen.

Ook zouje natuurlijk met iemand kunnen gaan die je vertrouwt en die al wat ervaring heeft met naar de sauna gaan. Hierdoor voel je je misschien wat sneller op je gemak.

Wat kan ik verwachten tijdens mijn eerste keer sauna?

Niets engs, hooguit de eerste tien minuten even wennen, daarna ga je heerlijk genieten van de diverse saunafaciliteiten. In een doorsneel beautycentrum is vaak nog veel meer te vinden dan alleen sauna's. Er is vaak genoeg om een hele dag heerlijk ontspannen door te brengen, zoals:

Het turkse stoombad

Turkse stoombaden zijn eigenlijk het tegenovergestelde van de sauna. De sauna is droog en erg heet. Een turkst stoombad is ongeveer 45 graden, maar heel erg vochtig.

Bubbelbaden

In een gemiddeld wellnesscentrum zijn vaak ook diverse soorten bubbelbaden te vinden. Menig saunaganger brengt hierin heel wat uurtjes door.

Een lekkere massage

Je laten masseren in een beautycentrum is natuurlijk ook een heerlijke verwennerij. In de meeste beautycentra kan je kiezen voor diverse soorten massages, waaronder:

  • Een ontspanningsmassage.
  • Hotstonemassage.
  • Sportmassage

Daarnaast kan je kiezen voor diverse schoonheidsbehandelingen en pakkingen.

Zwembaden

De meeste saunacomplexen bieden ook diverse binnen- en buitenzwembaden. In deze baden is het vaak heerlijk ontspannen zwemmen. Als je dus van zwemmen houdt, is een beautycetre een uitstekende plek voor jou.

Durf je de stap te wagen en naar de sauna te gaan?

Durf je inmiddels naar de sauna te gaan en wil je het niet al te duur maken? Dan heb ik een tip voor je. Deze veiling heeft regelmatig aanbiedingen voor diverse sauna's in Nederland. Schrijf je snel in, het is gratis en je bent op tijd als er een mooie aanbieding voorbij komt. Inschrijven doe je via deze link. Veel plezier!


Word schrijver en verdien geld

Sophietje schreef op 22-03-2012 om 09:32

Ik herken me wel in dit verhaal. Ik vond het doodeng de eerste keer bloot in de sauna. Omdat we zoveel positieve verhalen over de sauna hoorden hebben we toch de stap gewaagd. We zijn naar een kleine, onbekende sauna gegaan. Op dat moment was het niet druk. Ideaal! De eerste momenten waren wat ongemakkelijk, maar daarna was het een heerlijke ervaring. Dit is inmiddels zo'n 10 jaar geleden en we zijn echte saunagangers geworden. Heerlijk! Als je een dag echt wilt ontspannen moet je dit gaan doen!

Mira01 schreef op 22-03-2012 om 10:09

Ik vond het vreselijk in de sauna. Had het gevoel dat ik constant werd aangekeken. Kon me niet echt ontspannen. Het is dus echt niks voor mij, zitten zweten in zo'n klein hokje met allemaal naakte mensen om me heen.

Marieke1976 schreef op 22-03-2012 om 10:11

Moet je s tijdens een lollysessie de sauna ingaan. Dan zit je pas dicht op elkaar!!!

Miss Gigi schreef op 22-03-2012 om 10:21

Hoeze hygienischer zonder badkleding! Dan moet er ook verplicht een badmuts gedragen worden in de sauna. HAREN! Dat is pas onhygienisch!

Sophiek04 schreef op 22-03-2012 om 08:19

Wie o wie kan me hier ervan overtuigen om bloot naar de sauna te gaan?

Jolanda schreef op 22-03-2012 om 08:25

Heb je een goede reden om het niet te doen? Iedereen doet het toch tenslotte?

sophiek04 schreef op 22-03-2012 om 09:22

Nou eigenlijk heb ik niet echt een reden...behalve dan dat ik het doodeng vind en bang ben dat ik word aangekeken. En het lijkt me erg ongemakkelijk al die naakte lijven waar je tegenaan moet kijken

Han schreef op 22-03-2012 om 10:02

@sophiek04, jij bent precies een schoolvoorbeeld van een iemand die zich onterecht zorgen maakt om naakt in een sauna te zijn. Vergeet niet dat het idee alleen maar tussen JOUW oren zit. Andere (naakte)saunagangers zullen je echt niet aankijken ook niet als je dik/dun/anders-als-anders eruit ziet. Je zult wel een keertje een drempel over moeten, dat is juist. Denk er eens rustig over na en neem die stap. Je zult er geen spijt van krijgen! En zoals al zo vaak gezegd: het dragen van badkleding is en blijft gewoon ongezond. Het is slecht voor je lichaam (in de sauna/stoombad". In een gewoon zwembad is het wat anders maar in een sauna werkt dat nu eenmaal zo.

Christina schreef op 24-03-2012 om 08:03

Ik zit met hetzelfde probleem en vind het ook behoorlijk eng om bloot rond te lopen. Bloot is toch erg bloot en vind het nogal prive, snap je? Aan de andere kant weet ik ook wel dat we allemaal hetzelfde zijn.

10 Mario schreef op 26-03-2012 om 08:53

Weet je wanneer mensen je aankijken bij badkleding kijk maar op het strand daar zitten sommige ook constant aan te gapen, gisteren weer naar Elysium geweest heerlijk gewoon je kan kan daar alles doen en je kan zeggen beginne in een kleine sauna dat denk ik juist niet want in een grote ben je met zovele dat het gewoon niet opvalt dat je voor de eerste keer komt...gewoon doen en zonder badkleding is gewoon het fijnst

11 Christina schreef op 27-03-2012 om 09:24

Toch zit ik ermee dat zonder badkleding al mijn intieme delen te zien zijn. Weet dat het misschien onzin is, misschien iemand die uit mijn hoofd kan praten dat ik dat niet voor mezelf hoef te houden?

12 Jo schreef op 28-03-2012 om 06:29

@ Christina: omdat er niemand is die op je bloot zijn let. Iedereen is bezig met genieten van de heerlijke warmte van de sauna.

13 Christina schreef op 29-03-2012 om 12:43

Ja, dat kan we zo zijn, maar ze kunnen toch alles zien. Dat vind ik toch een eng idee. Toch denk ik dat ook weer ik ben toch hetzelfde als een ander?

14 appendix schreef op 02-04-2012 om 12:46

Of "gluurder" nou een grapje maakt of niet,........!

15 appendix schreef op 02-04-2012 om 03:42

Jammer dat de reactie van "gluurder" is verwijderd. Misschien wat lomp uitgedrukt toch een waarheid!

16 Blootgewoon schreef op 17-04-2012 om 09:27

@ Christina Ik zou graag willen begrijpen waarom veel vrouwen het een probleem vinden als iemand 'iets' kan zien.. Alsof 'het' daarna niet meer hetzelfde is.. Alsof je iets zou kunnen verliezen daardoor?

17 Blootgewoon schreef op 17-04-2012 om 12:06

Ik bedacht me later dat bovenstaande vraag natuurlijk niet alleen bedoeld is voor Christina maar voor alle vrouwen die deze angst hebben en die angst graag zouden willen overwinnen.

18 Blootgewoon schreef op 18-04-2012 om 09:11

@ Sophiek04 Overtuigen helpt niet echt. Het werkt pas als je kunt voelen dat het ok is en je angst of weerstand los kunt laten.

19 Sopkiek04 schreef op 18-04-2012 om 06:47

Ik heb na heel veel wikken en wegen besloten toch maar eens de stap te zetten en naar de sauna te gaan. Ben erachter dat het iets is dat in mijn hoofd zit. Heb er met veel mensen over gesproken en hoop dat de angst na een paar minuten weg is (zoals iedereen zegt). Duimen jullie voor me? Ik hoop niet dat ik het op het laatste moment toch niet doe..... We will see....

20 anne schreef op 20-06-2012 om 11:44

Als je bloot in de sauna gaat, en je zit, sla je dan je handdoek om je heen? of ligt die alleen onder je billen en rug?

21 Drs. P. schreef op 08-11-2012 om 11:58

Wie zegt dat niemand in een sauna naar anderen kijkt jokt. Je hebt namelijk je ogen open (tenzij je ze even dicht doet om weg te dromen) en dus zie je de hele tijd allemaal blote mensen. En dat is best leuk, want normaal zie je mensen niet zo. En soms zie je mooie, aantrekkelijke mensen en soms minder mooie. En soms mensen met zowel mooie als minder mooie onderdelen (mooi/lelijk zijn subjectieve begrippen natuurlijk). Maar goed, je ziet dus blote mensen en dus borsten, billen en kruizen (om het maar even zo te noemen) in alle soorten en maten. En idereen kan het van elkaar zien. Dat klinkt eng, maar is het helmaal niet. Waarom zou het ook? Iedereen heeft billen. De helft van de wereldbevolking heeft een penis en de andere helft borsten en een vagina. Je bent niet anders dan anderen. Maten, vormen en kleuren verschillen, maar dat geldt ook voor gezichten, handen, benen, voeten, etc. We zijn allemaal anders en toch hetzelfde onder onze kleren. Doe de kleren uit en je hebt mensen zonder kleren. Dat is alles. Mensen zonder kleren. Iedereen in de sauna is een mens zonder kleren. Als je gaat ben jij dat ook. Da's niks bijzonders daar. Je zou pas opvallen als je kleren aan zou hebben. Sterker nog, dat mag niet eens. Wat ik maar wil zeggen: iedereen is bloot, iedereen kan dat zien en ziet het ook. Maar dat stelt niks voor. En als je het gevoel hebt dat iemand met bijbedoelingen naar je kijkt/gluurt of zich op een ongepaste manier gedraagt dan hoef je dat maar 1x aan te geven bij het personeel en zo iemand zal er op worden aangesproken en zal het niet weer doen, of zal verwijderd worden. Geloof me, bloot in de sauna went binnen een paar minuten als je nooit eerder bent geweest. En volgende keren hoef je Ć¼berhaupt niet meer te wennen.

22 nakie schreef op 16-01-2013 om 02:05

x

wat een geleuter

23 karel schreef op 28-09-2019 om 05:54

Iedereen is daar bloot...dus..maakt het geen verschil

Reageer op "Waarom helemaal bloot in de sauna?"Populaire artikelen

11-06-2012 Keukenmontage: keuken monteren door keukenmont
19-02-2013 In badkleding naar de sauna of toch liever bloot?
10-04-2012 Vette vissoorten: Welke vis is vette vis?
15-01-2013 2 beeldschermen op 1 pc - Twee monitoren
25-03-2012 Geld over? Investeer in je toekomst!
19-12-2012 Actrice Chantal Janzen: Sophie in Divorce
06-09-2012 ADHD bij Kinderen
03-04-2012 Gras onderhoud in het voorjaar: tips voor mooi
04-12-2012 Acteur - Lucas uit GTST - Ferry Doedens
11-12-2012 Date in de sauna
30-11-2016 Eerste huis kopen
02-04-2012 De 5 duurste Nederlandse films ooit
08-01-2013 Tim Loderus uit GTST - Beau Schneider
09-01-2013 Rozemarijn van der Zee uit GTST Anouk Kleykamp
06-01-2013 Actrice Naomi van Es in Divorce: rol NaomiNieuwe artikelen

11-12-2018 Dierentuin kortingen
24-11-2018 Hond eet slecht, wat nu?
24-11-2018 Ziekten bij vogels
06-11-2018 Artrose
04-11-2018 De Siberische Husky
22-08-2018 Wat is mediation?
05-03-2018 Moederdag cadeaus suggesties
01-12-2016 Vrij op naam kopen, hoe werkt dat?
01-12-2016 Hoe werkt een opstalverzekering?
30-11-2016 Eerste huis kopen
30-11-2016 Hypotheek informatie
26-11-2016 Kinderkamer Styling tips
26-11-2016 Korting op Theater Tickets?
26-11-2016 Ontbindende voorwaarden overzicht
26-11-2016 Einde rentevaste periode

Vond je dit artikel nuttig?

21 stemmen
Waarom helemaal bloot in de sauna?


Anderen lazen ook:

Algemeen.info wordt milieubewust gehost door TransIP - Smart and Simple

Login